Bratislavská kapela Pressburger Klezmer Band sa na svojom najnovšom albume Baladen nevyhýba náročnejším témam textov. To je aj prípad čerstvého videoklipu ku skladbe Vigndik a fremd kind. Jeho réžiu a scenár zverila uznávanému filmárovi a hudobníkovi Braňovi Špačkovi, ktorý je v umeleckom prostredí známy pod prezývkou Špako.

"Nebolo žiadne lámanie si hlavy, že ako poňať klip a podobne. Mal som privilégium vybrať si na albume pesničku pre klip. Udalosť, ktorá nás všetkých hlboko zasiahla - vražda a následné prebudenie ľudí, protesty, demonštrácie... Od prvej demonštrácie som si bral so sebou kameru a natáčal. Veď je to moja robota. Nemal som predstavu, čo s tým. Len mi prišlo, že je dôležité zachytiť tie veci. A keď som počúval album balád od Klezmeru, sa mi tieto dve veci spojili," vraví o novinke režisér, kameraman a scenárista v jednej osobe, Braňo Špačko.

Fanúšikov oceňovanej world music formácie možno prekvapí spoločenská angažovanosť ich najnovšieho singla. Znalci diskografie Pressburger Klezmer Band však vedia, že kapela, ktorá nedávno oslávila dve desaťročia existencie, sa k temným udalostiam našich dejín vyjadrovala s pravidelnou periodicitou. Veď napokon hrá hudbu úzko spojenú s kolektívnou vraždou šiestich miliónov ľudí, ktorej bremeno nesie aj Slovensko.


Tragédie dokážu ľudí spájať 

"Uvedomovali sme si aj fakt, že všade na svete sa stavajú podobne tragédie, ktoré spájajú ľudí a nútia vyjadriť nesúhlas s násilím, ktoré pácha človek na inom človeku. Láska k našim blízkym a obava o ich budúcnosť bola témou, ktorá rezonovala v ľuďoch, ktorí prišli vyjadriť súcit a svoju nespokojnosť a stala sa zároveň jednou z tém nášho nového klipu. Nakoniec sme sa rozhodli túto pieseň venovať ľudom, ktorí sa zúčastnili protestných akcii v mnohých slovenských aj zahraničných mestách, ale aj tým, ktorí z najrôznejších dôvodov nemohli byt pri tom," opisuje myšlienku singlu speváčka skupiny, Marta Potančoková.

"Z hľadiska kapely je pri tomto klipe taký všeobecný postoj k tomu, čo sa okolo nás deje, bez akéhokoľvek zosobňovania, prehnaných emócií, útokov a pod. Skrátka náš umelecký pohľad na vec," dopĺňa jej slová huslista Andrej Werner.  


Pieseň Vigndik a fremd kind nájdu poslucháči na ôsmom štúdiovom albume bratislavskej skupiny. Pressburger Klezmer Band sa na nahrávke Baladen (Real Music House, 2018) predstavujú v komornejšej, ale o to intenzívnejšej polohe. Rovnakú atmosféru nesie aj ich najnovší videoklip.

"Zámerne som nepoužil žiadny záber s menami politikov, lebo ich nechcem šíriť (propagovať) a verím, že časom po nich ani pes neštekne. Ale to prebudenie ľudí je tam zachytené navždy a z toho sa teším a želám si, nech si každý pridá svoj vlastný význam k tomuto klipu - mikropríbehu odohrávajúcom sa na pozadí naozajstného života," uzatvára filmár.

Naživo si budú môcť poslucháči skladbu Vigndik a fremd kind vypočuť na niektorom z koncertov pripravovaného jesenného turné k nahrávke Baladen.

Redakciu Hudba.sk informoval Robert Pospiš z Real Music House. Tlačovú správu sme upravili. 

Foto: PR

Súvisiaci interpreti: Preßburger Klezmer Band