Black metal je žáner spájaný v prvom rade so zimou. Pochádza z chladného severu a v tejto klíme je aj oveľa lepšie stráviteľný. Ani počas leta však samozrejme nie je žiadnym prekvapením stretnúť black metalových umelcov na pódiách festivalov či v nahrávacích štúdiách. Zároveň aj v najteplejších mesiacoch vychádzajú z black metalového tábora zaujímavé novinky.

Platí to aj na slovenskej scéne, ktorá je napriek ničivým suchám plodná, a tak sa aj počas tohto leta urodilo pár zaujímavých nahrávok, ktoré stoja za pozornosť. 

Začal by som najnovšou z nich, ktorú má na svedomí nová kapela Cineres. Ochutnávka v podobe singla Ashes s dvoma skladbami Tumbling Down a Father Says uzrela svetlo sveta 12. augusta a na domácej scéne by mohla poriadne zamiešať karty. Za projektom stojí jeden z najlepších metalových bubeníkov na Slovensku Miro Raučina, známy najmä z pôsobenia v grindcoreovej legende Abortion, blackovej Concubia Nocte a mnohých ďaľších.

Na pomoc si zavolal Černoroga, ktorý svoje hrdlo zapožičal už viacerým zoskupeniam, ale primárne sa venuje projektu Ancestral Volkhves. Od prvého úderu je jasné, že kapelníkom je bubeník a na moje príjemné prekvapenie sa jedná o viac-menej priamočiary a ultrarýchly náklep. Nejde však iba o rýchlosť, to ani zdaleka. Technické prevedenie je naozaj na vysokej úrovni a napriek vysokým tempám je v oboch skladbách citeľná tá správna mrazivá atmosféra, ktorá v horúcich letných dňoch pôsobí priam liečivo. Ak bude v tomto duchu aj pripravovaný album Two Kings, máme sa naozaj na čo tešiť.


Krajiny hmly sú už na našej scéne stálicami a počas leta tiež potešili svojich fanúšikov novou nahrávkou. Lesovík je skladbou o démonickom ochrancovi lesa, ktorá má všetky charakteristické prvky pre tvorbu Krajín Hmly a predznamenáva príchod nového albumu Cez ostrie skál. Ten by mal vysjť koncom tohto roka. Za pozornosť určite stojí aj pútavý obal singla z dielne talentovanej Vesny. 


Do tretice sa s novým singlom hlási aj Igric. V tomto prípade ide skôr o staronovú nahrávku skladby Elysium, ktorá vyšla ako bonus na kompilácii Grave of Fire, Seal of Stars vydanej pri príležitosti smutného druhého výročia od úmrtia Sama "Wolgokniva" Čárskeho, známeho predovšetkým z grafického štúdia Folkingrimm Art alebo vyššie spomínanej kapely Krajiny hmly. Za mikrofónom, ako inak, Černorog.



Aeon Winds sa rozhodli fanúšikom skrátiť čakanie na nový album prostredníctvom remastrov svojich úplných začiatkov. V limitovanej edícii 500 kusov vyšiel na CD ich debutový album Those Who Will Remain Silent Forever, za čo vďačíme vydavateľstvu Wolfspell Records. V balení nájdete dokonca dve CD, na jednom je pôvodná verzia skladieb z roku 2012 a na tom druhom sa nachádza remastrovaná verzia. Okrem toho sa kapela chystá znovu vydať aj svoju prvú demo nahrávku Aeon. Zatiaľ sú zverejnené dve promo skladby, a síce pôvodná When the Lights Fade Out a podarená coververzia One Hundred Years od The Cure. 


Autor: Tomáš Danišovič