Pozornosť na seba strhol v šou Zem spieva, nahral album rusínskych ľudových piesní Poleťiv by'm na kraj svita a teraz vyráža aj na svoje prvé turné. Album Štefana Šteca pred pár mesiacmi pokrstila Ľubica Čekovská a stále sa drží na prvých priečkach v rebríčku predaja. Hudobník na turné predstaví okrem piesní z nahrávky aj novinky.

Účinkovanie Štefana Šteca v televíznej folklórnej šou Zem spieva preňho znamenalo zásadný zlom v kariére. Víťazom jej prvej série sa síce nestal, no už samotná účasť vo finále mu priniesla množstvo nových fanúšikov. Svedčí o tom aj úspech albumu Poleťiv by´m na kraj svita, ktorý vyšiel už v máji tohto roka, no aj po takmer pol roku stále patrí medzi najpredávanejšie domáce nahrávky.

"Predaj prekonal moje očakávania. Stále sa drží na prvých priečkach na Slovensku a to mu konkuruje populárna hudba známych interpretov. Mám nádhernú spätnú väzbu nielen od Rusínov či východniarov, ale od ľudí z celého Slovenska. Dokonca si ho ľudia zaobstarali aj do zahraničia," prezrádza Štefan Štec.

Jeho hudba už putovala aj do USA pre Slovákov žijúcich za oceánom. "V poslednom čase začína rezonovať napríklad aj na Ukrajine. CD sme sa snažili nahrať tak, aby bolo aj o niekoľko rokov stále aktuálne a prispelo k uchovávaniu možno už aj zabudnutých piesní," vysvetľuje hudobník.  


Na turné budú znieť ľudové hitovky aj menej známe kusy

Mladý umelec teraz rusínske piesne zaspieva naživo aj na svojom prvom turné. Fanúšikovia sa vraj majú na čo tešiť. "Určite zahráme piesne, ktoré sú už známejšie ako Oj na hori dva duby, Leťiv ptašok, Oj zahraj mi muzikante, Idu sobi, Hora, hora či Huculku. Samozrejme, zahráme i titulnú skladbu Poletiv by´m na kraj svita, tam si však pozveme našu hostku na bratislavskom koncerte, Ľubku Čekovskú, ktorá nám upravovala túto pieseň. Spoločne s ňou zahráme tiež v novej úprave známu rusínsku pieseň A na našym dvori," prezrádza Štec. 

V rámci turné však budú prezentovať aj novinky. "Aranžmá im robil primáš hudby, ktorá ma sprevádza, Dominik Maniak. Tie sú však prekvapeniami," dodáva s úsmevom Štefan Štec, ktorý si na turné pozval okrem Ľubice Čekovskej aj Petra Biča s kapelou. 


"Števo je úžasný spevák, ktorého nenadarmo nazývajú rusínskym Karlom Gottom. Zoznámili sme sa vlani, niekoľkokrát sme už spolu vystupovali, dokonca aj na festivale Východná. Keď ma pozval na turné, veľmi ma to potešilo. Rád si s ním zaspievam rusínske ľudovky, ale zahráme s kapelou aj naše novinky Skúšame sa nájsť, Nedívaj sa tak a ďalšie," uviedol Peter Bič. "Štefan Štec je mimoriadny spevácky zjav, ktorý oživuje starú rusínsku hudobnú kultúru a svojim zanietením ju takto pomáha zachovávať pre ďalšie generácie. Prajem mu všetko dobré a úspech, ktorý si zaslúži," uzavrela Ľubica Čekovská.  

Štefan Štec - Poleťiv by'm na kraj svita tour 2018:   

 6.11. - Prešov, Kino Scala (hosť: Peter Bič Project)
10. 11. - Lučenec, Tančiareň a pivovar Franz - predpredaj
15. 11. - Bratislava, Ateliér Babylon (hosť: Ľubica Čekovská)


Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka Eva Sládková z Propaganda House. Tlačovú správu sme upravili. 

Foto: Martin Krestian