Ministerstvo kultúry oznámilo svoje najnovšie plány. Upraviť štátnu hymnu. Informácia narazila na nevôľu občanov. Pýtajú sa, či môže Ministerstvo kultúry siahnuť na štátny symbol bez demokratickej diskusie. Nápad na nový aranžmán hymny vznikol už pred niekoľkými rokmi v hlave skladateľa, producenta a dirigenta Oskara Rózsu.

"Je to nápad, ktorý vznikol zhruba okolo roku 2011 v mojej hlave, keď som kontaktoval vtedajšie ministerstvo kultúry aj s rozpracovaným demom, kde som prezentoval moju hudobnú víziu," uviedol Oskar Rózsa, podľa ktorého teraz dozrel čas na naplnenie jeho vízie. "Som veľmi spokojný s doposiaľ nahratým materiálom, máme úžasnú nahrávku v spolupráci so Slovenskou filharmóniou. Rád by som dielo dokončil, odpremiéroval. A potom uvidíme, akým spôsobom sa dotkne sŕdc poslucháčov, respektíve celej spoločnosti. Mojou ambíciou bolo pozdvihnúť krásnu melódiu, zadefinovať ju v majestátnom aranžmáne, verím, že sa nám to podarilo," dodal.

Pomalšie tempo a durový záver

"Vždy ma škrelo, keď som niekde počul oficiálnu verziu našej hymny. Kým bola spájaná s českou, fungovalo to ako kontrast. No keď znie samostatne a nehrá to inštrumentálne zdatný orchester, už to je takmer dychovka s ubíjajúcimi činelmi alebo na hranici komédie. Ja som to vnútorne počul inak," povedal hudobník a skladateľ pre Denník N. "Dovolil som si zopár úprav v rámci aranžmánu. Spomalil som tempo, namiesto tradičného molového záveru som dal kadenciu v durovej tónine a v refréne pripojil dievčenský a chlapčenský zbor. Aranžmány som robil dva mesiace."

Premiéra novej hudobnej podoby štátnej hymny, ktorá sa nahrávala minulý týždeň v Slovenskej filharmónii, by mala byť 1. januára 2025. Rózsa skladbu zaranžoval v dvoch verziách. "Prvá je pre veľký symfonický orchester s obrovskými zbormi, druhá jemne lyrická, len sláčiky a detský zbor," priblížil. Prezradil tiež, že mixovať by sa mohla v niektorom z veľkých nahrávacích štúdií špecializujúcich sa na filmovú hudbu.

Vedúca oddelenia komunikácie MK SR Petra Bačinská o novom hudobnom aranžmáne štátnej hymny povedala: "Úlohy sa zhostil renomovaný slovenský skladateľ, dirigent a producent Oskar Rózsa, ktorý spolupracuje so Slovenskou filharmóniou, Bratislavským chlapčenským zborom a detským zborom Slovenského rozhlasu. Nový aranžmán hymny bude viac symfonický, monumentálny a nápaditý." Novou verziou chcú podľa nej hymnu viac priblížiť aj mladým ľuďom.

Historické korene hymny Slovenskej republiky Nad Tatrou sa blýska siahajú do obdobia štúrovskej generácie. Text hymnickej piesne napísal Janko Matúška, ktorý ako melódiu na jej spev odporučil nápev z ľudovej piesne Kopala studienku. V roku 1918 sa stala súčasťou česko-slovenskej hymny a po vzniku samostatnej SR sa od roku 1993 hrávajú prvé dve slohy v úprave skladateľa Ladislava Burlasa. Známou verziou je tiež aranžmán Petra Breinera, ktorý sa uvádza najmä v zahraničí. Počas troch desaťročí sa podľa hovorkyne ministerstva mnohí hudobníci a skladatelia snažili priniesť nové variácie slovenskej hymny. Až teraz sa však realizuje oficiálny projekt na jej úpravu.

Napriek vznešenému zámeru sa stal Oskar Rózsa neprekvapivo terčom kritiky. Dôvodom je nie ideálne načasovanie v období konsolidácie verejných financií, a tiež spolupráca s vedením rezortu, ktoré svojou personálnou politikou v štátnych kultúrnych inštitúciách a nekompetentnosťou hneď od začiatku svojho pôsobenia postavilo proti sebe veľkú časť kultúrnej obce.

Text: Hudba.sk (zdroj: TASR, Denník N)