Skupina Billy Barman na sklonku minulého roka predstavila svoj druhý album Modrý jazyk. Odvtedy novinka zbiera pozitívne reakcie kritikov i fanúšikov, ktorí sa môžu tešiť aj na vinyl a veľké klubové turné. Na ňom sa kapela predstaví s dvoma nováčikmi, ktorých debutové albumy vlani taktiež patrili k tomu najlepšiemu na domácej scéne.

Doterajšie recenzie druhého štúdiového albumu Juraja Podmanického, Jozefa Vrábela a ich skupiny Billy Barman sa zhodujú v superlatívoch na adresu väčšiny skladieb. Kritici tiež skloňujú jedinečný rukopis a stabilnú pozíciu medzi najoriginálnejšími domácimi skupinami. Na konci článku si môžete prečítať si úryvky z niektorých recenzií.

Pozitívne prijatý album, ktorého vydanie sprevádzal aktuálny singel Traja, si tri mesiace po vydaní môžu zberatelia zakúpiť už aj vo forme vinylu. "Vždy sme túžili po vinyle, pretože počúvanie hudby na platni má úplne iný rozmer. Ďalšia skvelá vec je, že úplne iný rozmer má aj obal LP," hovoria členovia skupiny.

Billy Barman Zdroj: Braňo Šimončík

Naspäť do klubov!

Zatiaľčo jeseň strávili "barmani" v nahrávacom štúdiu finalizovaním albumu pod taktovkou producenta Mareka Rakovického, prichádzajúcu jar si v diári zaplnili koncertmi. Už 8. marca vyrazia na turné Back to the clubs, ktoré odštartujú v Prievidzi a ukončia 10. apríla v Bratislave. Vstupenky na všetky koncerty turné sú v predaji exkluzívne cez PREDPREDAJ.SK.

"Už niekoľko rokov počúvame od viacerých muzikantov, že ľudia chodia stále menej a menej do klubov. Chceli by sme ich tam dostať späť!" vysvetľujú členovia kapely názov turné. Spomínaný návrat do klubov sa však netýka iba fanúšikov, ale aj samotnej kapely, keďže od jej posledného klubového turné ubehli už tri roky. Návštevníci pripravovanej koncertnej šnúry sa môžu tešiť i na obľúbenú akustickú skladbu Vrkoče, ku ktorej kapela nedávno zverejnila minimalistický videoklip.


Okrem toho má Billy Barman pripravené aj prekvapenie v podobe dvoch predkapiel, ktoré budú supportom všetkých trinástich klubových šou – Bad Karma BoyWalter Schnitzelsson. Obe kapely vlani so svojimi debutovými albumami patrili k príjemným prekvapeniam na domácej scéne.

Bad Karma Boy: prekvapenie a silný debut nádejnej kapely

Walter Schnitzelsson vtrhli na scénu vo veľkom štýle, ich debut prekonal očakávania

Uprostred turné čaká kapelu Billy Barman aj účasť na finále udeľovania hudobných ocenení Radio_Head Awards 2013, v rámci ktorého je nominovaná v kategórii Koncertná kapela/interpret roka. Túto cenu už raz získala (2009) a zároveň je Billy Barman jedinou skupinou, ktorá vlastní ceny Rádia_FM vo všetkých štyroch hlavných kategóriách. Naposledy sa tešila vďaka hlasovaniu fanúšikov za skladbu Strmá voda, ktorá sa stala Singlom roka 2012.


Výber z recenzií albumu Modrý jazyk

SME: Slovenská skupina Billy Barman vydala ambiciózny album - "Skupina Billy Barman sa celkom úspešne vydala do stredného prúdu. Hrať pop sa už nejednej slovenskej kapele, najmä po tej kvalitatívnej stránke, vypomstilo... Príjemne prekvapí napríklad strhujúca Strmá voda, spomínaná Absint, intímna Vrkoče alebo zasnená Nový svet." Michal Durdovanský

Pravda: Billy Barman neskĺzli k priemeru - "Barmanom sa jednoducho darí skladbu vyšperkovať, a to so vkusom a bez toho, aby z nej vznikol 'preplácaný' gýč... Rozpoznateľný ráz prináša skladbám najmä spev Juraja Podmanického, ktorý sa stal ich poznávacím znamením. Jeho zastretý hlas ide občas až za svoje hranice, ale to vôbec neprekáža, skôr naopak. Je to jedna z vecí, ktoré robia z Billy Barman formáciu bez akejkoľvek sterilnosti a dodávajú jej žiadaný punc garážovej kapely." Katarína Šamajová

Aktuality.skPOZOR! Modrý jazyk skupiny Billy Barman je návykový - "Druhý album skupiny Billy Barman ukazuje nádejnú slovenskú skupinu v ďalšej dimenzii. V takej, kde dávajú signál fanúšikom, že sa niekam posúvajú. Neexperimentujú a bádajú len hudobne, ale hrajú sa aj s konceptmi, obsahom a výpoveďami. Preto sa naozaj dá hovoriť o umení, ba dokonca o modernom slovenskom veľdiele." 

Viac sa o albume dočítate aj v našom rozhovore:

Billy Barman: "Slovenská scéna sa kultivuje, ide kvalitatívne nahor"

Termíny a miesta Back to the clubs tour 2014:
(Billy Barman + Walter Schnitzelsson + Bad Karma Boy)

8. 3. - Prievidza, Element - predpredaj
11. 3. - Trnava, Art Klub
12. 3. - Nitra, Music A Cafe
14. 3. - Žilina, Mestské Divadlo 
15. 3. - Banská Bystrica, Klub 77
21. 3. - Trenčín, Klub Lúč 
22. 3. - Liptovský Mikuláš, Adventure Music Club 
28. 3. - Brezno, Bombura
29. 3. - Púchov, Queens
3. 4. - Košice, Kasárne/Kulturpark 
4. 4. - Prešov, Pumpa Music Club
5. 4. - Martin, Museum
10. 4. - Bratislava, Majestic Music Club (MMC)

Všetky koncerty začínajú o 20:00.

Vstupenky:  Predpredaj.sk


Informácie pre Hudba.sk poskytla Adriána Čahojová z agentúry Soul for Show.

Foto: Marko Erd (titulná fotka), Braňo Šimončík (fotografia v článku)

Súvisiaci interpreti: Billy Barman