Na 19. ročníku multižánrového festivalu Bažant Pohoda predstavia škótska kapela Franz Ferdinand a americké duo Sparks svoj spoločný projekt s názvom FFS. Návštevníci podujatia, ktoré sa uskutoční od 9. do 11. júla na letisku v Trenčíne, tak zažijú kombináciu synth-rocku 70-tych rokov a indie-rocku nového milénia medzi prvými na svete.

Členovia kapiel Franz Ferdinand a Sparks sa zoznámili pred ôsmimi rokmi v Los Angeles. Prelomové však bolo ich stretnutie na kalifornskom festivale Coachella v roku 2013. Tam sa dohodli na spolupráci, začali si vymieňať nápady a zakrátko mali hotových šesť skladieb. To už bola fáza, z ktorej sa nedalo cúvnuť. Postupne sa tak idea "spravme spolu pesničku" zmenila na prípravu celého albumu aj spoločného turné. 
 
Nahrávku produkuje John Congleton, s ktorým spolupracovali napríklad R. Kelly, St. Vincent, Anna Calvi, Nelly Furtado alebo Marilyn Manson. Fanúšikovia sa môžu tešiť na spojenie dvoch výrazných hlasov - Russella Maela z bratského dua Sparks a frontmana Franz Ferdinand Alexa Kapranosa. Tie k sebe pasujú rovnako hladko ako sa stretávajú štýly oboch kapiel. Možným vysvetlením je aj Kapranosovo priznanie, že jeho tvorbu výrazne ovplyvnil album Sparks z roku 1994 - Gratuitous Sax & Senseless Violins.

Medzigeneračná britsko-americká superkapela

Skupinu Franz Ferdinand založili Alex Kapranos, Bob Hardy, Nick McCarthy a Paul Thomson v roku 2002. Prvý, eponymný album vydali v roku 2004. S druhou nahrávkou You Could Have It So Much Better (2005) držitelia Mercury Prize, Ivor Novello Award, niekoľkých NME Awards či BRIT Awards dobyli britský albumový rebríček. Nasledujúca štúdiovka Tonight: Franz Ferdinand (2009) debutovala na druhom mieste UK Chartu. Zatiaľ posledným radovým albumom kapely je Right Thoughts, Right Words, Right Action, ktorý vydali predvlani.  Kapela patrí medzi najúspešnejšie skupiny nultých rokov 21. storočia, éter ovládla skladbami ako Take Me Out, Ulysses, No You Girls, Matine, Do You Want To alebo Walk Away.

Sparks vznikli na druhej strane Atlantiku o viac než tridsať rokov skôr - v roku 1971. Bratia Ron a Russell Maelovci sa preslávili originálnou fúziou glam rocku, new wave a synthpopu a skladbami ako This Town Ain't Big Enough for Both of Us, The Number One Song in Heaven, Now That I Own The BBC alebo When Do I Get to Sing 'My Way', ktorú si s nimi Kapranos zaspieval na Valentína v Los Angeles. Sparks doposiaľ nahrali 22 štúdiových albumov. Ich hudba ovplyvnila počas štyroch dekád množstvo známych umelcov - od Paula McCartneyho, cez Duran Duran, až po súčasné kapely Arcade Fire či MGMT.

Zatiaľ potvrdení účinkujúci festivalu Bažant Pohoda 2015:

Björk, FFS (Franz Ferdinand & Sparks), Einstürzende Neubauten, Roni Size Reprazent, Kaytranada, Young Fathers, Les Ambassadeurs, Eagles of Death Metal, Tom Vek, Tiken Jah Fakoly, Ibeyi, Omar Souleyman, Turbowolf, Kuenta i Tambu, Heymoonshaker, Fat White Family, Dÿse, Too Many Zooz, Fufanu, Bo Ningen, Monikino Kino, Vlasta Popić, Erotic Market, OFF!, Repetitor.


Redakciu Hudba.sk informoval PR manažér festivalu Anton Repka. Viac nawww.pohodafestival.sk a www.facebook.com/pohoda.festival. 

Foto: David Edwards

Súvisiaci interpreti: Franz Ferdinand