Po romantických videoklipoch, ktoré zaplavili internet v nedávnom valentínskom období, sa tentokrát pripravte na presný opak. Čerstvé klipy z dielne kapiel U2 a Alt-J sa totiž sústredia na omnoho temnejšie témy. No stoja za to.

Na prvý pohľad to vyzerá, akoby sa obe kapely dohodli. U2 aj Alt-J sa svetu aktuálne pripomínajú novými videoklipmi, ktoré vyšli presne v ten istý deň (23. februára). Zároveň v nich svojim fanúšikom ponúkajú ponuré príbehy na zamyslenie, ktoré sa nesú vo zvláštnych, ťažko uchopiteľných náladách.

Skladba Every Breaking Wave je druhým singlom z aktuálnej štúdiovky U2 Songs Of Innocence (recenzia). Videoklip k nemu tvoria zábery z rovnomenného 13-minútového filmu režisérky Aoife McArdle, ktorý je jej spomienkou na 80. roky v Írsku. Jej "vizuálnej eseji" tak dominujú vtedajšie sociálne a politické nepokoje, počas ktorých sledujeme neistý romantický vzťah medzi dvoma tínedžermi. Záverečná scéna klipu je však inšpirovaná skutočnou udalosťou z roku 1998, kedy časť militantnej skupiny IRA odpálila bombu v aute a zabila 29 ľudí. Čakáte od klipu U2 happy end? Nechajte sa prekvapiť.


Anglická trojica Alt-J vo svojej novinke Pusher upriamuje pozornosť na strhaného chlapíka v obleku, ktorý uprostred ihriska reční pred inými okolostojacimi mužmi. Po zanietenom hereckom výkone si v závere videa vlastnoručne zlomí väz. Klipy Alt-J sú takmer vždy natočené spôsobom, ktorý umožňuje divákovi nájsť si v ňom svoj vlastný obsah i význam, inak to nie je ani v tomto prípade. S námetom prišiel spevák kapely Joe Newman, o réžiu sa postaral Thomas Rhazi.


TIP: Smrť je prítomná aj v novom roztomilom klipe elektronických legiend The Prodigy, o ktorom sme písali včera v samostatnom článku.

Text: Michaela Žureková (zdroj: SITA, Films.Vice.com)
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: Alt-J, U2