Éra ema na výslní je v ťahu. Symbolicky ju ukončil rozpad My Chemical Romance. Mladí sa teraz presúvajú skôr k posthardcoru a kapelám ako Bring Me the Horizon. Jediné šťastie, že sú tu aj stálice, ktoré nepodliehajú lacným trendom.


Šrot týždňa


Po dvanástich rokoch si emáci My Chemical Romance povedali, že stačilo a bandu rozpustili. Len tak, bez emócií. Na stránke iba nechali odkaz, že díky za podporu. Nič viac. Žiadne dorezané zápästia, ani slzami rozmazaný mejkap (takto napísané to slovo vyzerá hrozne, že?). Tak možno až takí emáci neboli. Alebo z toho už vyrástli. (pm)


Magnet (?) týždňa

Kapela Tool patrí jednoznačne medzi najvplyvnejšie metalové kapely všetkých čias. Osobne sa mi na nich páči hlavne to, že sa nielen s hudbou dokážu úplne vyhrať. Priniesť veci, ktoré nás dokážu aj v dnešnom svete prekvapiť. Napríklad ich stránka častokrát (najmä v minulosti) pripomínala skôr logickú hádanku, ako informačný zdroj. Už 26. marca prinesú v limitovanej edícii ich EP z 1992 – Opiate. Dokopy bude dostupných iba 5000 kúskov. A v piatich z nich sa bude nachádzať „Seal of Xatanitos“. Budú to vstupenky na niečo špeci. Čo to ale bude, zatiaľ (takmer) nikto netuší. Typický záhadný Tool. Už by mi len mohli vysvetliť, prečo znovuvydaný Opiate EP stojí 150 dolárov... (pm)

Novinky

Hádajte, kto ďalší vydá tento rok nový album? Okrem asi tak milióna skupín to budú aj Alice in Chains. Album The Devil Put Dinosaurs Here si budete môcť kúpiť už 14. mája. Tracklist nájdete na Loudwire. Obal albumu máte v galérii článku. (pm)


Izraelskí peace-rockeri Orphaned Land pomenovali nástupcu úspešného albumu The Never Ending Way of ORwarriOR z roku 2010. Novinka All Is One vyjde v Európe 24. júna, teda po viac ako troch rokoch. Spevák Kobi Farhi tvrdí, že je to ich najlepšia nahrávka doteraz. Jeho názov sa vzťahuje aj tvorivý proces kapely, pretože skladajú spolu a nepočúvajú nápady len jedného lídra. Na albume spolupracovalo dovedna 40 hudobníkov a nahratý bol v troch krajinách. Máme sa na čo tešiť. Kapelu budete môcť vidieť na tohtoročnom Brutal Assaulte. (ak)

Tieto sme sledovali dianie okolo výberu nového gitaristu do kapely Textures. V januári skupinu opustil zakladajúci člen Jochem Jacobs a kapela si konkurz na jeho nástupcu zvečnila kamerou. Pozrite sa teda ako hrajú zaujímavé, talentované avšak neznáme osobnosti, ktoré chcú preraziť so známou kapelou; a tiež video s trošku hororovo spracovaným verdiktom holandských djenterov Textures. Vieme len toľko, že nový člen je mimozemšťan. (ak)



Nový album stvorili a pomenovali aj A Storm of Light, sludge metalový projekt pána Josha Grahama, ktorý spolupracuje s ikonou Neurosis na live vizuáloch. Album s optimistickým názvom Nations to Flames je štvrtou štúdiovkou kapely. Nová hudba na nosiči má byť podľa kapely „rýchlejšia, temnejšia a hlučnejšia“ a hudobníci tiež dodávajú, že „na tejto nahrávke sa konečne našli.“ Už teraz som zvedavý, aké promo formulky budú sprevádzať ich budúce počiny. (ak)

Velikáni Iron Maiden už 25. marca začnú predávať live DVD Maiden England ’88. Ako ochutnávku k nemu zverejnili prvé video – Wasted Years. Nech sa páči. (pm)


Kvelertak oklipovali druhý song Månelyst (Mesačný svit) z druhého albumu Meir (Viac). Do troch minút vtesnali snáď všetko klišé z béčkových hororov, na aké si len spomeniete. Obraz pôsobí brutálne a s hudbou priamo korešponduje. Títo metalisti sa však v klipoch neberú tak vážne, ako napríklad takí Cattle Decapitation. Celú albumovú novinku môžete streamovať na tomto odkaze. (ak)


Popri prípravách nového albumu a promovania How to Destroy Angels si našli Nine Inch Nails čas aj na nejaké novinky. Na svojom blogu zverejnili prvú časť dokumentu Closure, ktorý zachytáva turné Self Destruct z rokov 1994 až 1996. Druhým postom z blogu je video z akustického vystúpenia NIN z 2002, na ktorom hrajú The Becoming z albumu Downward Spiral. (pm)


30 Seconds to Mars konečne predstavili singel, ktorý nedávno vystrelili rovno do vesmíru. Vychutnajte si lyric video k Up In the Air. (pm)


Konečne sme sa dočkali aj novinky od Roba Zombieho. Jeho album vyjde ešte tento rok, zatiaľ si môžeme pozrieť aspoň lyric video ku songu Dead City Radio and the New Gods of Supertown. (pm)


Pred dvomi týždňami sme rozprávali mimo iného aj o pesničke Tonyho Iommiho, ktorú zložil pre arménsku kapelu Dorians. Teraz máte možnosť si túto pieseň vypočuť. Pripomíname, že Arméni s pesničkou reprezentovali svoju krajinu na Eurovízii, čiže nečakajte nič hard ani heavy. Časy, keď na eurovíznych pódiách vyčíňali blackmetalisti sú už nenávratne preč. (ak)


Ak sa tešíte na nový album Sevendust, mám pre vás dobré správy. Kapela zverejnila video, v ktorom komentuje song po songu celý album. Samozrejme vrátane ukážok z neho. Black Out the Sun môžete kupovať už od 26. marca. (pm)


Tobias Sammet sa podelil s klipovkou slaďáčika Sleepwalking svojho projektu Avantasia. Ak chcete vedieť, tak už to metal opera nie je. Dnes je Avantasiou nazývaný nekonfliktný popík, ktorý si nezapamätáte. Ak to chcete predsalen s tou pamäťou skúsiť, nech sa páči, klikajte nižšie. (ak)


Magazín Decibel exkluzívne streamuje jednu sekačku z nadchádzajúcej dosky od deathmetalistov Immolation. Toto teleso je na scéne už 25 rokov! Štúdiová devina Kingdom of Conspiracy vás rozostrieľa 14. mája. A tou exkluzivitou sme samozrejme mysleli fakt, že song nejde embedovať. Pre vypočutie teda zamierte týmto smerom. (ak)

Suicidal Tendencies sa nám nejak rozbehli. Minulý týždeň sme predstavili ich nové video. Tento týždeň je to síce iba audio, ale aj tak sa to ráta, nie? This World počúvajte na stránke Grammy. (pm)

Haluz týždňa

Metallica
sa nám v týždenných haluzách objavuje nejak často, nie? A budú tu aj tentokrát. Avšak nie ako Metallica, ale ako fiktívna kapela The Lemmys, ktorá zahrala pre Lemmyho pár coverov od Motorhead na jeho päťdesiatinách. Že sa vám to nejak nezdá? Nuž, video je z roku 1995, to možno preto. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Adrián Kozák (ak), Pavol Magic (pm)
Foto: aliceinchains.com

Súvisiaci interpreti: My Chemical Romance, Tool