Český hudobník Michael Kocáb predstavil videoklip ku skladbe Praying, ktorá pochádza z jeho ostatného albumu Aftershocks (2014). V rockovom videu sa okrem iných objavili aj austrálsky gitarista Glenn Proudfoot, Iva Pazderková či bubeník Virgil Donati.

Praying je druhou novinkou z aktuálneho hudobníkovho albumu, ktorá dostala aj vizuálnu podobu. Kocáb sa v nej však predstavil v inej polohe, ako v prípade prvého singlu Anna Drops, ktorý je skôr baladického a melancholického charakteru. V tomto prípade ide o poriadnu rockovú smršť.

Na natáčaní nového videoklipu sa okrem Kocába, Proudfoota, Ivy Pazderkovej, Jiřího Hrubeše, Varhana Orchestroviče Bauera a Josefa Novotného zúčastnil aj bubeník Virgil Donati, ktorý sa sám natočil vo svojej hollywoodskej skúšobni. Vo videu nechýba ani austrálsky producent Peter "Reggie" Bowman, ktorý sa na nahrávke taktiež podieľal.


O projekte Aftershocks


Štúdiový album Aftershocks vyšiel vo februári tohto roku. V štvorčlennej zostave hudobníkov, ktorí sa na jeho nahrávaní podieľali, bol aj Glenn Proudfoot, ktorý je odborníkmi považovaný za jedného z najlepších sólových gitaristov súčasnosti a spolu s Kocábom obstaral na tento projekt hudbu a texty.

Ďalej v zostave figurujú bubeník Virgil Donati a basgitarista Billy Sheehan. Obaja patria k svetovej rockovej špičke. Donati nahrával s Davom Stewartom alebo Mickom Jaggerom, a Sheehanove meno sa zas objavuje na albumoch skupiny Mr. Big. Album vznikal v Spojených štátoch amerických, ale aj v pražskom štúdiu Michaela Kocába. Finálny mastering sa však spracovával v Austrálii.


Biografia

Skladateľ, aranžér, hráč na klávesových nástrojoch a politik Michael Kocáb je zakladateľom a lídrom legendárnej skupiny Pražský výběr. V roku 1978 vydali prvú LP platňu Žízeň. Po vydaní tejto platne došlo k prerušeniu činnosti skupiny, ktorá pokračovala od roku 1980. V tom roku prišli do kapely dvaja výborní muzikanti Michal Pavlíček a Vilém Čok. V roku 1982 nahrali album Straka v hrsti. Vydaný však bol až o šesť rokov neskôr, pretože po koncerte v Hradci Králové, v januári 1983, bola skupine zakázaná činnosť.

Na koncertnom pódiu sa objavili až v roku 1987. V roku 1988 vychádza ich ďalší album Výběr. Po nežnej revolúcii bol Kocáb poslancom federálneho parlamentu, predsedom parlamentnej komisie pre dohľad nad odsunom sovietskych vojsk z Československa a jedným z hlavných iniciátorov odchodu ešte pred touto funkciou. Ďalšie albumy Pražského výběru boli Běr (1997), Tango Ropotámo (1998) a Habaděj (2004).

V roku 2007 vyšiel album Vymlácený rockový palice, ktorý vydal Michael Kocáb pod názvom Pražský výběr II. V závere roka 2007 vyšla kompilácia Best Of Michael Kocáb. Od januára 2009 do marca 2010 zastával vo vláde Českej republiky post ministra pre ľudské práva. V máji 2012 vyšiel v reedícii legendárny album Straka v hrsti a v marci 2013 aj ďalší známy album Běr.

Zdroj: Novinky.cz, TASR, archív Hudba.sk
Foto: Prazskyvyber.com

Súvisiaci interpreti: Michael Kocáb