Koncertom v žilinskom Dome umenia Fatra v nedeľu 27. mája začne Vladimír Mišík so skupinou Etc. slovenské turné. Legendárna osobnosť česko-slovenskej hudobnej scény predstaví skladby z najnovšieho albumu Ztracený podzim. V playliste koncertu však majú svoje miesto aj známe piesne Variace na renesanční téma či Sluneční hrob.

Turné bude pokračovať koncertom v Prešove (pondelok 28.5.), Košiciach (utorok 29. mája) a skončí v Bratislave (stredu 30. mája). Hosťom turné je fenomenálny česko-americký mandolinista Radim Zenkl, ktorý patrí vo svojom odbore k absolútnej svetovej špičke. TASR o koncerte informovala Andrea Serečinová zo spoločnosti mjuzik.eu.

Spevák, skladateľ a gitarista Vladimír Mišík pôsobil v skupinách ako Komety, Fontána (neskôr známa ako Matadors), New Force, Blue Efect, Flamengo, Formace či Energit. Po desiatich rokoch na scéne si v roku 1974 založil vlastnú skupinu Etc., s ktorou hrá s krátkymi prestávkami dodnes.

Jeden z prvých českých rockerov sa prvej vlastnej LP platne dočkal až v roku 1976, keď práve so skupinou Etc. zhudobnili texty básnika Josefa Kainara. Hitom sa stala pieseň Stříhali dohola malého chlapečka. V roku 1982 mu zakázali koncertovať, zákaz trval do roku 1985. Po Nežnej revolúcii bol v roku 1990 na dva roky zvolený do poslaneckej snemovne Českej národnej rady za Občianske fórum.

Mišík je na hudobnej scéne aktívny dodnes. V roku 2000 vyšla kompilácia Síň slávy, v roku 2004 štúdiový album Umlky stroje. V septembri 2008 vyšlo CD a DVD Vladimír Mišík & Etc + Hosté Archa 6.6.2007, ktoré obsahuje záznam koncertu k jeho 60. narodeninám z pražského divadla Archa. Jeho zatiaľ posledný album s názvom Ztracený podzim vyšiel v máji 2010.

Zdroj: TASR
Foto: Julo Dubravay (archív Hudba.sk)

Súvisiaci interpreti: Vladimír Mišík