Britská popová speváčka Adele podpísala novú zmluvu s nahrávacou spoločnosťou Sony v hodnote 90 miliónov libier (116 miliónov eur). Informoval o tom britský denník The Guardian, podľa ktorého ide o najväčší kontrakt svojho druhu v dejinách.

Interpretka a skladateľka, ktorá je vďaka albumu 25 suverénne najpredávanejšou hudobníčkou sveta za minulý a zatiaľ aj tento rok, sa dostala pod krídla Sony po tom, ako jej vypršala pôvodná zmluva s britskou nezávislou značkou XL Recordings. Zmluvu vyjednal jej manažér Jonathan Watkins tesne pred vlaňajšími Vianocami, doteraz však kontrakt držali v tajnosti. Sony, XL Recordings ani speváčkin manažment sa k novej zmluve bezprostredne nevyjadrili.

Denník The Guardian uvádza, že zmluva dáva novej nahrávacej spoločnosti práva vydať budúce nahrávky Adele exkluzívne po celom svete, pravdepodobne to bude pod značkou Columbia Records. Posledný porovnateľne veľký kontrakt podpísal ešte v roku 2002 spevák Robbie Williams so spoločnosťou EMI, pričom išlo o 80 miliónov libier. Čo sa týka výšky investície do hudobníka, Adele za sebou nechala aj speváčku Whitney Houston, ktorá podpísala zmluvu na 70 miliónov libier v roku 2001. Stala sa tak "najdrahšou speváčkou v histórii", hoci to, či jej bude suma vyplatená v plnej výške je vždy podmienené naplnením stanovených čiastkových cieľov. Konkrétne ide o počet vydaných albumov a ich predajnosť. Tieto detaily zmluvy známe nie sú.

Má umeleckú slobodu, ktorú neovplyvní ani veľké vydavateľstvo

Analytik hudobného priemyslu a zakladateľ obchodnej spoločnosti Music Business Worldwide, Tim Ingham, vyhlásil, že teraz je ideálny čas, aby Adele prešla k veľkému vydavateľstvu. "Doteraz mala slobodu, aby sa stala umeleckým trhákom v jej vlastnej réžii, prevažne v rámci nezávislého labelu, ktorý rozpoznal a pestoval jej talent," povedal Ingham. Pri plnej umeleckej slobode, ktorú jej poskytla značka XL Recordings, si na hudobnej scéne urobila také meno, že sa nemusí prispôsobovať požiadavkám trhu súčasnej pop music.

Napokon, ani najnovším albumom nevybočila zo smeru, ktorý si stanovila na predošlých nahrávkach. Napriek tomu sa z konzervatívne znejúcej platne za pol roka od vydania predalo po celom svete už takmer 20 miliónov kópií, čím sa album 25 veľmi rýchlo zaradil medzi najpredávanejšie nahrávky 21. storočia. Na vrchole rebríčka je zatiaľ album 21 z roku 2011 (vyše 30 mil.) a ak ho niekto môže prekonať, tak je to práve samotná Adele, možno aj s pomocou Sony.

Jedinou vecou, pri ktorej by podľa Inghama mala byť firma extrémne opatrná, je Adelino zdržanlivé prezentovanie sa na verejnosti, keďže pri tvorbe preferuje súkromie. Fakt, že na prípravu každého z albumov potrebovala viac než štyri roky, ukazuje, že sa s ňou musí zaobchádzať s trpezlivosťou. "A to nie príliš pasuje k požiadavkám trhu veľkého vydavateľstva," dodáva analytik. Inak povedané, Sony sa bude musieť zmieriť s tým, že naplnenie kontraktu bude trvať dlhšie než u interpretov, ktorí podľa trendu v súčasnom pope vydávajú albumy minimálne každé dva roky.


Vydá ešte tri skvelé albumy?

Pre Guardian sa vyjadril aj analytik Mark Mulligan, podľa ktorého je v neistej dobe hudobného priemyslu 90-miliónová zmluva pre Sony finančný risk. A to aj napriek tomu, že Adele je v súčasnosti najlepšie zarábajúcim umelcom na svete. "Niektorí by mohli tvrdíť, že album 21 bol pre Adele vrcholom. Navyše ide o umelkyňu, ktorá veľmi neobľubuje koncertovanie, čo je zvyčajne najlepší spôsob zarábania peňazí, a takisto nie je hudobne veľmi plodná. Takže toto je obrovský vklad do toho, že ešte vydá aspoň dva alebo tri skvelé albumy."

Adele je vo veku 28 rokov už teraz najbohatšou britskou speváčkou všetkých čias, a to aj napriek tomu, že odmieta účasť na reklamných aktivitách. Jej aktuálne svetové turné podľa Guardianu vynesie odhadovaný zisk 100 miliónov libier, hoci koncertuje iba v mestách západnej Európy a v Severnej Ameriky. Speváčka v ostatnom roku dominovala rebríčkom a odovzdávaniam hudobných cien vrátane Brit Awards, Ivor Novello Awards či Billboard Awards. Okrem toho je i držiteľkou Oscara, Zlatého glóbusu, Grammy či American Music Award.

Zdroj: TASR, TheGuardian.com
Foto: Joel Ryan/Invision/AP

Súvisiaci interpreti: Adele