České úrady podľa aktuálnych informácií zastavili trestné stíhanie členov českej hudobnej formácie Mig 21. Tí sa pred mesiacom v podnapitom stave vlámali do reštaurácie penziónu v severomoravskom Havířove, kde bývali, a začali sa v nej sami obsluhovať.

Informáciu, že členov kapely Mig 21 za napáchané škody nebudú trestne stíhať, potvrdila v utorok pre české médiá štátna zástupkyňa Dagmar Heumannová. Muzikantom podľa nej pomohlo, že krátko po incidente majiteľovi zaplatili náhradu škody v hodnote šesťtisíc českých korún. Podľa jej slov bolo preto konanie voči šestici mužov vo veku 25-49 rokov právoplatne ukončené na základe príslušného paragrafu zákona.

Skupina na čele so spevákom a hercom Jiřím Macháčkom hrala 28. apríla v havířovskom klube Stolárna, pričom po koncerte hudobníci odišli do miestneho penziónu, kde boli ubytovaní. Jeden z členov mal v ten deň narodeniny, ktoré chcela kapela osláviť v reštaurácii pri penzióne, tá však bola zavretá. Hudobníci sa do nej preto vlámali a začali sa sami obsluhovať. Dlho však ich neviazaná zábava netrvala - reštaurácia bola napojená na alarm, ktorý upozornil majiteľa aj políciu. Muzikantov previezli na záchytku v Karvinej, kde vytriezveli, za svoje správanie sa ospravedlnili a plne spolupracovali pri vypočúvaní. Na sociálnych sieťach sú od incidentu radšej ticho.

Skupina Mig 21 vznikla v roku 1998, pričom jej členmi sú okrem spomínaného Macháčka aj Jan Hladík (bicie), Tomáš Polák (gitara), Pavel Hrdlička (trubka, klávesy) a Adam Stivín (basgitara). Na konte majú štúdiovky Snadné je žít (2001), Udělalo se nám jasno (2002), Pop Pop Pop (2004), Mig 21 & Lelek Orchestra - Naživo (2009), Album (2014) a výberovku Best Of (2006). 

Zdroj: SITA (iDnes.cz, archív) + TASR
Foto: Nikol Štrosová

Súvisiaci interpreti: Mig 21