Frontman americkej skupiny Foo Fighters a bývalý člen legendárnej Nirvany Dave Grohl v rozhovore pre magazín GQ povedal, že ani po takmer 24 rokoch od tragickej smrti Kurta Cobaina si nedokáže pustiť Nirvanu. Je to pre neho vraj príliš osobné.

Nirvana je hudobná legenda, ktorá má okolo seba množstvo záhad a tajomstiev, ale najmä hudbu, ktorá si aj po toľkých rokoch dokáže nájsť nových fanúšikov. Kurt Cobain bol silnou osobnosťou s neľahkým detstvom a komplikovaným vnútorným svetom. Dave Grohl pritom priznáva, že v Nirvane zažil najúžasnejšie vrcholy svojho života, ale jedným dychom dodáva, že aj najväčšie pády.

Dave Grohl vraví, že je pre neho takmer nemožné počúvať staré skladby od Nirvany. Spomína na obdobie po smrti Kurta Cobaina. Vždy, keď počul nejakú skladbu od Nirvany hrať v rádiu, zlomilo mu to srdce. "Nikdy si Nirvanu nepúšťam, nie. Hoci tie skladby sú vždy niekde. Keď nastupujem do auta sú tam, keď idem do obchodu sú tam. Pre mňa sú tak osobné," vraví Grohl.


Osobná revolúcia

"Pamätám si všetko z tých nahrávok. Pamätám si šortky, ktoré som mal oblečené, keď sme nahrávali alebo či vtedy snežilo," vysvetľuje spevák, ktorý v Cobainových textoch aj po rokoch dokáže nájsť nové významy a pocity, ktoré si doteraz nedokázal uvedomiť.

Dave Grohl fungoval v zostave s Kurtom Cobainom a Kristom Novoselicom od počiatku kapely, od roku 1987. "Nirvana bola pre mňa mojou osobnou revolúciou, mal som 21 rokov. Pamätáte si, keď ste mali 21? Myslíte si, že všetko viete. Ale nie. Myslel som si, že všetko už viem. A to, že som bol súčasťou Nirvany, mi ukázalo, ako málo v skutočnosti viem."


Autorka: Marína Valentovičová
Foto: Nirvana.com

Súvisiaci interpreti: Nirvana