Americká rocková kapela Foo Fighters začala pracovať na svojej ôsmej štúdiovke. V rozhovore pre magazín Billboard to prezradil bubeník Taylor Hawkins s tým, že možno pôjde o konceptuálny album.

Frontman kapely Dave Grohl vlani v októbri vyhlásil, že si Foo Fighters dávajú pauzu na neurčito, no už v januári tohto roka prezradil, že majú veľké plány s novým albumom. Termín vydania zatiaľ nechcel stanoviť, no keďže budúci rok kapela oslavuje 20 rokov od svojho založenia, je možné, že nahrávka bude spojená s týmto jubileom.

Veľké plány najnovšie potvrdil aj Hawkins, hoci stále nie je definitívne jasné, kedy novinka vyjde. "Začíname pracovať na novom albume, dávame dokopy nápady. Daveov mozog pracuje nadčas ako obvykle a má množstvo skvelých nápadov, hudobných aj konceptuálnych, o žiadnom z nich však zatiaľ nemôžem hovoriť, ale bude to úžasné," uviedol bubeník.

Hawkins tiež pre Billboard uviedol, že podľa neho Foo Fighters stále nenahrali svoj najlepší album. "Pri každom albume chcete, aby to bol ten najlepší, aký ste kedy nahrali, a zároveň vždy máte pocit, že ste ešte nenahrali ten najlepší. Hoci niektorí ľudia si možno myslia, že my sme už ten svoj najlepší nahrali, ja ten pocit nemám," dodal.


Foo Fighters založil multiinštrumentalista Dave Grohl v roku 1994 po tom, čo zomrel Kurt Cobain - frontman legendárnej Nirvany, kde Grohl pôsobil ako bubeník. Skupina má na svojom konte zatiaľ sedem štúdiových albumov - Foo Fighters (1995), The Colour And The Shape (1997), There Is Nothing Left To Lose (1999), One By One (2002), In Your Honor (2005), Echoes, Silence, Patience & Grace (2007) a Wasting Light (2011). Na prestížne hudobné ceny Grammy ich nominovali dovedna 25 ráz, pričom 11-krát sa im nomináciu podarilo premeniť na sošku.

Po vydaní šiesteho albumu mali v rokoch 2009 až 2010 neoficiálnu prestávku, keď jednotliví členovia spolu nenahrávali ani nekoncertovali a sústredili sa na vlastné projekty. Napríklad bubeník Taylor Hawkins nahrával druhý album so svojou skupinou Coattail Riders a Grohl pôsobil na scéne ako člen superskupiny Them Crooked Vultures. Okrem toho hral s kapelami a interpretmi ako Queens of the Stone Age, Garbage, Nine Inch Nails, The Prodigy, Tom Petty, David Bowie, Iggy Pop, Slash alebo Paul McCartney. Pravidelne tiež spolupracuje s formáciou Tenacious D, podieľal sa na všetkých troch štúdiových albumoch skupiny a v ich filme Králi ro(c)ku (2006) stvárnil Satana. Jeho aktuálnym projektom je spomínaný dokumentárny film o hudobnom štúdiu Sound City (2013).

 

Zdroj: SITA (Nme.com, archív)
Foto: AP Photo/Chris Pizzello

Súvisiaci interpreti: Foo Fighters