Pantera bola bránou do sveta metalu väčšiny detí z osemdesiatok a deväťdesiatok a na tie svoje legendy nedáme ani po mnohých rokoch dopustiť. Vinnie Paul len nedávno bubnoval i v Bratislave a so svojím projektom Hellyeah sa držal na výslní. Správu o jeho úmrtí nečakal naozaj nikto.

Magnet týždňa

Fínski melodici Amorphis sa s novou doskou vypravia na európske turné, v rámci ktorého svojou návštevou poctia aj Bratislavu. 28. januára 2019 zahrajú v MMCčku spolu s parádnym supportom: kapelami Soilwork, Nailed to ObscurityJinjer. Máme zarobené na fantastický večer.


Šrot týždňa

Uplynulý piatok zomrel Vinnie Paul – bubeník Pantery a projektov Damageplan, HellyeahRebel Meets Rebel. Jeho rodina potvrdila, že odišiel v pokojnom spánku vo svojom dome v Las Vegas. Pochovaný bude v rodnom Texase, po boku matky a brata – legendárneho gitaristu Dimebaga. Pozrite si súhrn kondolencií, ktoré na Internete bubeníkovi zložili mnohí kolegovia z brandže - Alice Cooper, Slash, Zakk Wylde či Geezer Butler.



Bubeník Cato Bekkevold odchádza z Enslaved. Ako dôvod uviedol rodinu – potomka, ktorého chce vidieť rásť a úbytok energie. Hudobník s kapelou nahral všetky dôležité albumy novej, progresívnej éry od dosky Isa (2004) až po súčasnosť. Kapela už stihla povolať i náhradu v podobe bicmena menom Iver Sandoy.


Novinky

Do Bratislavy sa vrátia atmosférickí rockeri Les Discrets, ktorých album Prédateurs je jednou fascinujúcou jazdou naprieč žánrami i náladami. V strede júla sa do prehriatej Fugy spolu s hlavnou kapelou a fanúšikmi zmestia aj podporné bandy – Poliaci Besides a bratislavskí emo metalisti Shallov. Lístky nájdete v sieti predpredaj.sk, no ak si chcete zaistiť miesto, tak netreba zbytočne váhať. Posledný koncert Les Discrets sa vypredal behom pár dní.


A do tej istej Fugy sa v tom istom júli potlačia aj americkí extrémisti Skeletonwitch s podporou domácich Adacta. Nemenej priaznivý je i pohľad do budúcnosti – vyhliadnite si najmä špeciálny koncert ultra temných borcov Primitive Man a sludgemetalistov 16, ktorí vo Fuge zahrajú 6. septembra.



Festival Brutal Assault ponúkol posledný upgrade svojej súpisky, čítajúcej 130 kapiel. Do Jaroměře prídu hardcore-isti Comeback Kid, thrash zastúpia Toxic Holocaust, za to Eskhaton je pre priaznivcov zbesilej technickej jazdy, v ktorej žiadna nota neladí, a napokon to celé uzavreli čilskí black/death metalisti Oraculum.


Celý album v jednom YouTube odkaze - to je najjednoduchší spôsob, ako sa dostať k novej hudbe a vďaka vydavateľstvu Season of Mist takto môžeme celkom legálne počúvať novinku black metalistov Craft, na ktorú fanúšikovia čakali sedem rokov. Po dlhom mlčaní však švédski černokňažníci vydali svoju piatu štúdiovku White Noise and Black Metal práve vo francúzskom vydavateľstve. A úprimne – veľa tej bielej farbičky na vašej duši po jeho vypočutí nezostane.


Obstojný black metal sa robí aj v Portugalsku, aj keď to môže pôsobiť ako oxymoron – koho by v krásnej, slnkom zaliatej prímorskej krajine napadlo vzývať satanáša? Napadlo to trom mládežníkom, ktorí si založili kapelu Gaerea a vydali debut Unsettling Whispers. Nezostali však len pri blacku a aj keď rozbeh je pomalší, dočkáte sa aj dotykov hardcore-u či sludge metalu. Názov albumu plne korešponduje s jeho obsahom – znepokojujúci šepot svedomia vás bude sprevádzať počas celej jeho dĺžky.


Od černoty sa môžeme presunúť k zbesilému technickému deathu v podaní ďalšej švédskej partičky – Soreption. Aj keď ich názov pravdepodobne neznamená nič konkrétne, hudba konkrétne obrysy má. Imponovať bude hlavne fanúšikom Decapitated či Misery Index. Obdivujem ich za to, že do krátkej trojminútovky dokázali okrem všetkého možného vtesnať aj dve zmysluplné gitarové sóla.


Metal Allegiance je supergrupa zložená z veľkých mien thrash a prog metalu, ktorá 7. septembra vydá druhý spoločný album. Nahrávka sa bude volať Volume II – Power Drunk Majesty a prvý zverejnený singel z nej, zvaný Mother of Sin, si môžete vypočuť práve teraz. Projekt zastrešujú hudobníci Mike Portnoy, Alex Skolnick, David Ellefson a Mark Menghi – producent a zakladateľ celého podniku. Okrem nich sa na nahrávke blysne aj množstvo hostí z kapiel Accept, Amon Amarth, Nightwish, Soulfly, Mastodon či Overkill. Jednoducho all-star partia.


Namachlení nemeckí powermetalisti Powerwolf vydávajú 20. júla nový album The Sacrament of Sin a pri tej príležitosti predstavujú videoklip k skladbe Fire & Forgive. Pompéznosť z tej hudby tečie prúdom a ak ste priaznivcami veľkolepých aranžmánov, cválajúcej rytmiky a drevorubačského vokálu, okamžite klikajte. Toto je hudba pre masy, ktoré si chcú zakričať: FOJA!


Retro-rockeri Lucifer už majú vydanie druhého albumu na spadnutie. S odkazom 70s ešte neodišli, 70s sú tu, nám ukázali silne retro štylizovaný videoklip k skladbe Dreamer. Je to ako keby sa Black Sabbath skamošili s Mariškou Véreš zo Shocking Blue a vytvorili spoločný projekt.


Moonspell žijú z minulosti. Je to na jednej strane príjemné, všetci sme ich debut Wolfheart milovali. Na druhej strane tá súčasnosť je tak nevýrazná, že už nemá čo zapamätateľnejšie ponúknuť, preto sa kapela pýši vydaním nového živého DVD cez hitovku Alma Mater, na ktorú publikum reaguje najviac. Potvrdilo sa to aj na poslednom koncerte v Bratislave, kde hrali spolu s Cradle of Filth. Každopádne ako už názov živáku napovedá, Lisboa Under the Spell obsahuje koncert z rodiska kapely, kde táto údajne „jedna z najlepších živých kapiel v Európe“ zahrala vo februári 2017. A 17. augusta si koncert budete môcť pozrieť celý.


Kapelka Halestorm prekvapila príjemnou hitovkou zaváňajúcou grunge-om. Black Vultures je singel z pripravovanej novinky Vicious, ktorá dorazí koncom júla. Americkým hard rockerom velí charizmatická gitaristka a speváčka Lzzy Hale, ktorej vokál v spomenutej skladbe robí divy. Úprimne názov kapely vo mne evokoval ďalšiu powermetalovú bandu nasiaknutú gýčom, ktorých je samozrejme nespočet. Reálna podoba kapely sa mi však pozdáva.


Holandskí symfonickí metalisti Epica sa dali na coververzie hernej hudby. Že Vám to k nim nesedí? Nie ste sami, business sa však nejako robiť musí. Názov nového EP Epica vs. Attack of the Titan songs vyzradil celú pointu. Ak holdujete japonskému manga, toto je niečo pre vás.


Aj keď Devin Townsend ukončil činnosť svojho Projectu, pre fanúšikov chystá živák z Plovdivského koncertu, na ktorom odznel celý album Ocean Machine a druhý set piesní na želanie odohratý s orchestrom. A súdiac podľa klipu k skladbe Regulator to bola celkom paráda. Už teraz sa nevieme dočkať ďalších a ďalších Devinových projektov.


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autor: Adrián Kozák
Foto: https://www.facebook.com/Pantera

Súvisiaci interpreti: Amorphis, Pantera