Obľúbený spevák rusínskych ľudových piesní Štefan Štec je známy tým, že hoci miluje tradície, nebojí sa ani experimentov a vkusných, originálnych fúzií folklóru s modernejším zvukom a štýlmi. Najnovším príkladom je skladba KarpaTY&JA, v ktorej hostuje rusínsky raper a ktorú predstavuje spolu s nápaditým videoklipom natočeným vo vlastnej réžii.

Štefan Štec hovorí, že "Karpatyju" máme každý doma. Mnohokrát v netradičnom prostredí, napríklad za múrmi paneláku. Miesta, ktoré možno nenapĺňajú romantické predstavy o drevenej chalúpke v Karpatoch, kde sa dodržiavajú tradície, no v súčasnosti predstavujú miesto, kde sa autenticky žije, prenáša sa identita ľudí, jazyk a tradície, ktoré sa už dávno nespájajú len s konkrétnym miestom v regióne.

Štefan Štec a Fajta Zdroj: archív speváka

Nábytky môžete vymeniť, identita ostáva

Skladba KarpaTY&JA vznikla na základe tradičných ľudových nápevov Rusínov z Karpát. Tie Štefana Šteca natoľko inšpirovali, že spoločne s kapelou Fajta vyprodukovali novú skladbu, ktorá je predvojom ich pripravovaného tretieho štúdiového albumu, na ktorom pracujú v Košiciach. Skladba obsahuje autorský text Štefana Šteca, ktorým poukazuje na vlastnosti žien žijúcich od Starej Ľubovne až po Jasiňu – malé mestečko na Zakarpatskej Ukrajine, ktoré bolo niekedy najvýchodnejším miestom, kde ste sa mohli stretnúť s Rusínmi.

Štefan rusínske ženy opisuje ako krásne, rôznorodé, silné a mnohokrát nedostupné. Idealizuje predstavu o rusínskej žene, ktorú vykresľuje ako superhrdinku z Karpatyje, ktorej dokonca vytvoril konkrétnu podobu. Tú môžete vidieť nielen na nových kúskoch jeho merchu, ale aj priamo v klipe. V príbehu klipu idealizovanú predstavu a stereotypy o superhrdinke menom Karpatyja narúšajú skutočné ženy jednej rodiny žijúce v panelákovom byte. Ony sú reprezentantkami skutočných tvárí a tvarov, charakterov a pováh. Celý klip sa odohráva v kuchyni, kde sa celá rodia stretáva, žije a tvorí svoju "krajinu KarpaTY&JA"   medzi niekoľkými múrmi.

V klipe, teda v kuchyni, sa okrem hlavných postáv a Štefana objaví aj prvý rusínsky raper Ivan Hudák alias Hektor, ktorý v súčasnosti reprezentuje mladú generáciu Rusínov žijúcich v regióne, no zároveň pracujúcich v zahraničí. Autentickosť jeho osoby a doby spočíva najmä v textoch, ktoré si píše sám v rusínskom jazyku.

Samozrejme, v klipe nesmú chýbať členovia kapely Fajta na čele s primášom Dominikom Maniakom, dvaja junáci z Karpát, ktorí sú zase reprezentanti jediného profi rusínskeho súboru PUĽS z Prešova. Režisérom vizuálu je samotný Štefan Štec, o kamery a strih sa postaral Andrej Trocha.

Videoklip sa končí oslavou v obývačke, ktorá je hneď pri kuchyni. Na stole sú tradičné jedná ako pirohy, holúbky, ale aj chlebíčky či "rizky". Všetci tancujú a spievajú až do momentu, keď sa na záver Štefan svojím hlasom troška odtrhne z reťaze, čo v paneláku nie je najlepší nápad. Ako sa hovorí, žime svoje životy naplno, ale tak, aby sme nimi rešpektovali suseda nad nami, ale aj pod nami.

"Identita je úžasná v tom, že vie prežiť aj bez toho, aby sa musela pripútať na konkrétnom mieste. Len tak môže prežiť. Možno aj v paneláku na šiestom poschodí, kde si vytvorí prechodnú krajinu, ktorá sa môže volať napríklad KarpaTY&JA," hovorí Štefan Štec.

Štefan Štec & Fajta feat. Hektor - KarpaTY&JA Zdroj: artwork

Redakciu Hudba.sk informovala Dušana Štec. Správu sme upravili a doplnili. Novinky Štefana Šteca môžete sledovať na jeho oficiálnom webe stefanstec.sk a sociálnych sieťach Facebook a Instagram.