Organizátori Bratislavských jazzových dní aj tento rok privezú na Slovensko hudobnú špičku. Kapela Blood, Sweat & Tears, trubkár Roy Hargrove a pianista Cory Henry sa predstavia od 20. do 22. októbra v bratislavskej Inchebe. Zoznam hlavných hviezd podujatia dopĺňa Marcus Miller, ktorý sa predstaví v Ateliéri Babylon týždeň po festivale.

Legendárni Američania Blood, Sweat & Tears lámali rekordy predajnosti už na začiatku svojej kariéry, ktorá odštartovala v roku 1967. Prelomová bola o rok neskôr vydaná druhá platňa s eponymným názvom, ktorá prelomila hranicu štvornásobnej platiny a kapela za ňu získala Grammy za najlepší album roka (nominovaný bol vtedy aj album Abbey Road od The Beatles). Počas svojej existencie prešla formácia mnohými personálnymi zmenami a hudobným vývojom. Od rockovej hudby sa postupne vyformovala medzi špičku jazzovej scény.


Trubkár Roy Hargrove má na konte dve Grammy a koncerty s hviezdami ako Herbie Hancock či Wynton Marsalis. Uznávaný americký jazzový trubkár sa na Slovensku predstaví premiérovo so svojím kvintetom. Cory Henry sa do Bratislavy vracia po necelom roku a pol. Slávny americký hráč na hammondoch stál pri zrode legendárnych Snarky Puppy a pravidelne koncertuje s hviezdami ako Robert Glasper, Bruce Springsteen či The Roots. Aktuálne je na svetovom turné so svojou kapelou The Funk Apostles.

Skladateľ, producent a multiinštrumentalista Marcus Miller získal doteraz dve Grammy a ďalších trinásť nominácií. Na koncertoch ho najčastejšie vidieť s basgitarou, na ktorej ovláda snáď všetky hudobné žánre. Do jeho repertoáru najviac patrí jazz, nepohrdne však ani rockom, popom, R&B, rapom alebo bluesom. Počas októbrového koncertu predstaví slovenským fanúšikom svoj nový album aj novú kapelu.


Headlineri Bratislavských jazzových dní 2017:

20. 10. - Roy Hargrove Quintet
21. 10. - Blood, Sweat & Tears
22. 10. - Cory Henry & The Funk Apostles
29. 10. - Marcus Miller

Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka Silvia Turnerová.

Foto: Marko Erd - archív Hudba.sk