Odpoveď na krízu spôsobenú koronavírusom a jej zničujúci dopad na kultúrny život v metropole? Praha září. Súčasná situácia motivovala organizátorov hlavných pražských festivalov k historicky prvej spoločnej akcii nazvanej Praha září - spoločný program pražských festivalov. Unikátna akcia sa koná od 8. do 28. septembra na Výstavisku v Prahe - Holešoviciach.

"Praha září je úplná bomba, pretože sa ešte nikdy nestalo, aby toľko festivalov ponúklo tak skvelý spoločný program na jednom mieste. To, čo sa bude diať na Výstavisku, už nikdy druhýkrát nezažijeme. Väčšina koncertov, predstavení, miest bude prístupná zadarmo, niektoré s platenými vstupenkami. V rámci parkovacej plochy v dolnej časti Výstaviska bude prichystaná zóna s občerstvením, jedlom, nealko nápojmi a tiež skvelou dvanástkou Pilsner Urquell. Ďakujeme ako Výstavisku, tak hlavnému mestu Praha a jeho predstaviteľom a ďalším partnerom za to, že umožnili vznik tejto akcie. Príďte všetci, či už na program alebo sa len tak prejsť výbornou gastrozónou alebo si vyberte to svoje na www.prahazari.cz. Toto je naozajstný reštart kultúrnej sezóny v meste a neviem, ako poďakovať všetkým festivalom, ktoré sa na tom podieľajú," pozýva David Gaydečka, jeden z iniciátorov akcie Praha září, usporiadateľ festivalov United Islands of Prague a Metronome Prague.


Hneď prvý deň, 8. septembra, sa na Výstavisku Praha zíde naozaj vybraná spoločnosť umelcov. O otvárací koncert sa postarajú hudobné festivaly Metronome Prague a United Islands of Prague a ich hosť, skvelá kapela Zrní, okrem iných úspechov aj držitelia ceny Anděl. Pražské jaro uvedie charizmatického rakúskeho perkusionistu Martina Grubingera. Letní Letná, najväčší festival nového cirkusu v Česku, na scénu v parku privedie rovno dva špičkové súbory - Cirk La Putyka & Losers Cirque Company - v jedinečnom spoločnom happeningu Be Together / Buďme spolu. "Gauč" v Stromovke rozhýbe Salsa Bachata tančiareň a DJ Honza El Inmortal a na večernú filmovú projekciu pozve Febiofest Kino.

Stačí nahliadnuť do mimoriadne pestrého, udalosťami nabitého programu a je isté, že Praha září na Výstavisku Praha sa stane veľkolepou slávnosťou zábavy a kultúry. Napríklad druhý deň, 9. septembra, v rámci open air festivalu Mladí ladí jazz na hlavnej scéne zahrá oceňovaný britský bubeník a producent Moses Boyd, za tohtoročný album Dark Matter nominovaný na prestížnu cenu Mercury. Strhujúci mix rythm & blues, funku a jazzu predvedú Tonya Graves & The Band, výbornú frontwoman tejto zostavy určite netreba predstavovať. Skrátka, vo veľkom štýle to na Praha září pobeží od začiatku do konca: Koncert pre hrdinu IZS v podaní Tomáša Klusa. Metronome Prague a United Islands of Prague ponúknu hviezdu českého hip hopu - skupinu Prago Union.


Akreditácia a strieborná akreditácia

Tanec Praha uvedie site specific performance Bod.Y adreno Axis. Medzinárodná prehliadka dizajnu Designblok a Signal Festival prepojí umenie, mestský priestor a moderné technológie. Rodinný festival Kefír a Divadlo Minor chystajú napríklad koncert Kašpárka v rohlíku priamo na Křižíkovej fontáne. Medzinárodný filmový festival Praha - Febiofest a Kino Aero, orientované na nezávislú a artovú produkciu, sa postarajú o filmový stage a letné kino, kde predstavia oceňovanú snímku Cukrář. Magnesia Litera, tradične propagujúca kvalitnú literatúru a dobré knihy, sprostredkuje čítanie ocenených autorov.

Všetci záujemcovia sa musia vopred zadarmo akreditovať a následne si môžu rezervovať miesta na jendotlivé akcie. Základná akreditácia však neposkytuje garanciu vstupu na platené akcie. Preto pre návštevníkov, ktorí budú chcieť garantovaný prístup na vybraný proram, je k dispozícii strieborná akreditácia s garanciou vstupu na zvolený platený program.

Praha září vzniká za podpory partnerov, hlavného mesta Prahy a Výstaviska Praha s cieľom podporiť umelcov, robiť radosť divákom a spoločne osláviť návrat kultúrneho a spoločenského života. Všetky predstavenia sú, vďaka systému rezervovaných miest na jednotlivých akciách, v súlade s platnými bezpečnostnými opatreniami v Českej republike. Festivalový areál bude rozdelený do vonkajších zón s obmedzenou kapacitou, kde bude dostatok priestoru k dodržiavaniu náležitých rozstupov a ktoré budú fungovať oddelene so samostatnými vchodmi a prístupovými cestami. Kapacita miest bude vždy zodpovedať maximálnym bezpečnostným pravidlám.


Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Iveta Brixí. Text správy sme upravili. Kompletný program Praha září nájdete na www.prahazari.cz.

Súvisiaci interpreti: Prago Union, Tomáš Klus