Jedna z najpopulárnejších slovenských speváčok a skladateliek si počas dvadsiatich rokov na scéne získala srdcia fanúšikov svojím hlasom, pesničkami a charizmou. Jej kariéra je príkladom tvrdej práce, odhodlania a vášne pre hudbu, ktoré ju doviedli na výslnie slovenskej hudobnej scény. Už tento týždeň oslávi okrúhle výročie svojho pôsobenia veľkým koncertom s množstvom hostí v bratislavskom STARS auditoriu.

Zuzana Smatanová odštartovala svoju kariéru víťazstvom v autorskej súťaže Coca-Cola Popstar v roku 2003. I keď v debutovom singli Depraved, spieva o tom, ako "opretá k múru osudu vráti smeč", odmietnutím víťazstva nepochodila a porota sa rozhodla pre ňu.

Ako hodnotí toto obdobie so zreteľom na minulosť, a v čom zostala rovnaká? "Moje jadro, kôstka, ktorú vo mne vypestovali rodičia, zostala rovnaká. Stále mám zdravo nastavené hodnoty a hranice, za ktoré nepôjdem, ale osobnostne som sa samozrejme výrazne posunula. Mám za sebou životné skúšky, ktoré ma vyformovali nielen ako človeka, ale aj ako hudobníčku a dnes už aj ilustrátorku," hovorí speváčka a skladateľka pre Hudba.sk.

Víťazstvom v autorskej súťaži dostala možnosť nahrať debutový album Entirely Good (2003), ktorý bol pozitívne prijatý fanúšikmi aj hudobnými kritikmi. Preto mnohých zaujímalo, či s druhým albumom Svet mi stúpil na nohu (2005) potvrdí svoje miesto na hudobnej scéne. Úspech jej prvého veľkého hitu Tam, kde sa neumiera a spoluprác na skladbách ako Pár dní s Desmodom a Úsmev a čaj s IMT Smile ukázal, že texty v slovenčine sú pre ňu tou správnou cestou.

Vyvrcholením tohto procesu bol tretí album Tabletky odvahy (2007), ktorý už bol plne slovenský. "Prišlo to, myslím, veľmi rýchlo. Naučili ma to najmä koncerty, kde mi ľudia dali najavo, že si chcú moje pesničky spievať po slovensky a ja sama som zistila, že otvoriť svoju dušu v slovenčine je pre mňa autentickejšie ako v angličtine. Dnes, keď napíšem niečo v angličtine, je to viacmenej len pre hru so slovom a fantáziou, ale primárne najradšej píšem po slovensky," priznáva. 

Keď v roku 2009 vydala ďalší album Gemini, opäť dokázala prekvapiť. Nielenže priniesla nové rádiové hity ako Daj ruku do mojej ruky či Stačí si priať (Keby bolo keby), ale na druhom disku, ktorý bol po rokoch jej návratom k angličtine, ukázala svoju alternatívnejšiu muzikantskú stránku.

Zabuchnuté dvere a nová etapa jej tvorby

Na ďalšom albume Dvere (2011) však o alternatíve nemôže byť ani reč. Imidž dievčaťa s dlhými čiernymi vlasmi a gitarou nechala za zatvorenými dverami a vo svojom výzore uprednostnila ženskosť a v pesničkách emócie. Jednou z najosobnejších výpovedí v jej kariére je pieseň Zostalo ticho, v ktorej sa vyrovnávala so stratou otca. Skladby ako Dvere alebo Dnes sa mi nechce nič jej zabezpečili tisícky nových fanúšikov, ktorí nemali problém jej piesne na festivaloch odspievať od začiatku až po koniec.

Ale ako nám Zuzana prezradila, tento prerod, kde stavila viac na svoje vnútro, začal skôr. "Tento zvrat nastal už skôr, na albume Tabletky odvahy. Album Dvere bol trochu krok do neznáma aj v mojom osobnom živote. V tom čase som sa nenachádzala v šťastnom období, spracovávala som smrť môjho otca, čo sa odrazilo napr. v pesničke Zostalo ticho." 

V prvej dekáde svojej kariéry Zuzana Smatanová získala desiatky ocenení v anketách Slávik, Aurel a OTO. Dve z nich odrážali popularitu interpretov, Aurel bol zase ocenením Akadémie populárnej hudby. Zaujímavosťou je, že ani jedna z týchto hudobných cien už dnes neexistuje. Speváčka za týmto obdobím kvôli sebe nesmúti, zaniknutím hudobných cien sa však podľa nej ešte viac stenčil priestor pre nové tváre hudobnej scény v slovenských médiách.

"To jediné, čo by sa mohlo zmeniť, alebo vrátiť späť, je mať v médiách viac priestoru pre slovenskú hudbu. Galavečery s oceňovaním mne osobne nechýbajú, no pre mladších muzikantov by fungovať mohli. Mali sme ich vždy za slávnosti muzikantov, stretli sme veľa nových kolegov a vzájomne sa podporovali."

Najdlhšie čakanie na album

Po mimoriadne bohatých a plodnom období rokov 2003-2011 si Zuzana Smatanová zvolila nový smer. Zvučného vydavateľa vymenila za cestu nezávislej umelkyne. Počas dlhého sedemročného čakania na dvojalbum Echo pravidelne prichádzala s novými singlami. Tie si už na rozdiel od predchádzajúcej tvorby produkovala sama a vydávala vo svojej réžii, bez podpory veľkého vydavateľstva. Napriek tomu sa všetky single z albumu Echo – V dobrom aj zlom, Horou, Bergen, Jediný a jediná a Miesta s Adamom Ďuricom – stali v čase ich uvedenia najhranejšími slovenskými skladbami v rozhlasovom éteri. Zároveň sú jej najúspešnejšími skladbami na Youtube.

"Dvojalbum Echo je môj prvý album, ktorý som si sama produkovala. Zobrala som kormidlo do vlastných rúk a išla som za svojím pocitom, ako chcem, aby moja hudba znela. Možno práve to ľudí zaujalo. Dnes viem, že mám svoj rukopis, hoci aj rada prekvapím. Som aktuálne pred vydaním siedmeho štúdiového albumu Rozprávač, ktorý som si opäť produkovala sama a cítim šťastie z toho, čo sa mi podarilo vytvoriť. Album obsahuje aj výberovku najväčších hitov od roku 2003 do 2023, a práve tento balíček je dôkazom toho, ako sa moja hudba rokmi menila a vyvíjala. Som na to hrdá."

Nestratí sa

Začiatkom roka 2020, keď vypukla pandémia koronavírusu, kultúra utrpela jeden z najťažších úderov. Mnohých slovenských umelcov táto kríza zasiahla tak silno, že boli nútení odložiť svoje profesionálne aktivity na neurčito. Len zlomok z nich v tejto ťažkej dobe hľadal cestu, ako využiť toto obdobie na osobný a umelecký rozkvet.

No Zuzana Smatanová sa rozhodla, že v ťažkých časoch nájde nový spôsob, ako zdieľať svoje umenie a spojiť sa so svojimi fanúšikmi. Okrem skladania nových piesní sa vrátila k svojej vášni pre kreslenie. Významným bodom prvého pandemického roka bolo predstavenie skladby December, v ktorej ukázala okrem hudobného aj svoj výtvarný talent.

Následne dostala od svojho kolegu Petra Nagya prvú veľkú ponuku v rámci svojej znovuobjavenej vášne. V knihe Peter Nagy pre deti preniesla známe detské hity ako Mandarinka Darinka, Bobi alebo Prečo krava nenosí žiadnu kravatu? do sveta ilustrácií.

"Ilustrovanie Petrových detských pesničiek ma vrátilo do vlastného detstva, k pocitu, že aj svet dospeláčky môže byť zase vtipný, hravý a zvedavý. Chcem si tieto vzácnosti v sebe pestovať, pretože ma udržujú bdelú a tvorivú. Dnes mám stále oči na stopkách a všímam si správanie zvierat, na veciach si predstavujem ruky, nohy a oči, v myšlienkach im dávach charaktery a vtipné situácie. Viem, že toto ma už neopustí a v kostiach cítim, že celkom prirodzene smerujem k príprave vlastnej detskej knižky," prezrádza o svojich plánoch.

Zvíťazí hudba?

Pri prezeraní Zuzaninej umeleckej tvorby by sa mohlo zdať, že ilustrovanie jej hudobnú kariéru odsunulo na vedľajšiu koľaj. Po skončení pandémie sa však postupne vrátila na koncertné pódiá a prišli aj nové skladby – éterické Jablone, mrazivé Tajomstvo, retro-tanečná Gravitácia a najčerstvejšia novinka Sľub, že prežijem.

"Chcem touto pesničkou poukázať na to, že je potrebné o duševnom zdraví hovoriť na verejnosti oveľa viac ako doteraz, aby sa zotierali stigmy, a aby ľudia, ktorí sa sami trápia s akoukoľvek duševnou nepohodou, alebo aj vážnou poruchou, požiadali o pomoc odborníkov. Urobila som to bez akejkoľvek hanby aj ja, a bolo to to najlepšie, čo som mohla pre seba urobiť," opisuje speváčka svoju vlastnú skúsenosť.

Pri pohľade na jej tvorbu z posledných rokov môžeme povedať, že už nemusí nikomu nič dokazovať – môže sa nechať unášať svojimi citmi a láskou k umeniu vo všeobecnosti. Cit pre tvorbu piesní s potenciálom rádiového hitu u nej stále zostáva, zároveň sa však zbavila škatuľky "pesničkárky s gitarou" a s každou novou piesňou dokazuje, že na prvom mieste je u nej tvorivá sloboda a autentickosť sebavyjadrenia.

"Mám, myslím, všetko, aj to, čo som si nikdy nepriala (úsmev). Chcem sa už len nechať unášať osudom a svojou radosťou z tvorby, lebo práve tá ma definuje ako umelca," opisuje svoj uvoľnený prístup, či už v hudobnej alebo výtvarnej tvorbe.

Koncert, aký sa už nezopakuje

Dvadsať rokov svojej kariéry oslávi speváčka už v piatok 27. októbra v STARS auditoriu v Bratislave na koncerte s názvom Zuzana Smatanová 20. Okrem jej kapely sa so Zuzanou na pódiu predstaví výnimočná a neopakovateľná zostava speváckych kolegov, s ktorými sa jej životné cesty výrazne prelínali: Adam Ďurica, Bystrík, IMT Smile, Peter Nagy, Peter Cmorik a Kuly.

"Môj výročný koncert bude malým festivalom, oslavou mojich dvadsiatich rokov na hudobnej scéne. Bude to prierez mojou tvorbou, zahráme najznámejšie pesničky a s kolegami úspešné duety, ktoré ľudia veľmi dobre poznajú. Myslím, že táto zostava mojich kolegov na jednom pódiu sa nevyskytne nikde, aj preto to bude pre mňa a divákov výnimočné. Zahrám tiež exkluzívne prvýkrát aj pesničky z nového albumu Rozprávač, ktorý tam symbolicky pokrstím," pozýva Zuzana Smatanová.

Posledné vstupenky na koncert sú v predaji v sieti Predpredaj.sk.

Autor: Roman Kubovics