Minulá sobota sa niesla pre hudobníka Martina Brečka v špeciálnej sviatočnej atmosfére. V prostredí košického Kulturparku sa uskutočnil krst jeho debutového albumu s príznačným názvom Prvý.

Minuloročný víťaz stále populárnej autorskej pesničkovej súťaže Košický zlatý poklad prezentuje na svojom albume jedenásť žánrovo pestrých skladieb v štýle folku, popu, ale aj bluesu.

Na krste Martin Brečko okrem iného odprezentoval aj videoklip k energickej piesni Ako sa máš, ktorý pochádza z dielne Rajmonda Petríka, ženskej úlohy sa ujala Tatiana Boháčová. Je to hudobníkov druhý oficiálny videoklip, prvý bol natočený práve k víťaznej piesni Slová. Práve tá odštartovala prvotnú myšlienku košického hudobníka nahrať prvý sólový album.


Po triumfe na Košickom zlatom poklade v roku 2016 spustil Martin úspešné slovenské turné, v rámci ktorého navštívil viacero miest ako Michalovce, Prešov, Poprad, Starú Ľubovňu, Banskú Štiavnicu, Bratislavu, Zvolen či rodné Košice. Nemenej dôležitým bolo aj nahrávanie albumu Prvý.

"Keď som premýšľal nad názvom albumu, chcel som nájsť niečo, čo by jedným slovom povedalo to, aké je toto CD pre mňa nesmierne dôležité. A tak sa mi zdal názov Prvý presne tým, čo som hľadal. Čokoľvek, čo sa v živote stane prvýkrát, je absolútne špeciálne. Je to jedinečná situácia, ktorá aj po dlhom čase ostane v mysli na úplne neopakovateľnom mieste. Verím, že ak sa mi aj podarí vydať viacero albumov, tento bude vždy pre mňa najšpeciálnejší," hovorí Košičan, ktorý už nie je na hudobnej scéne nováčikom. V minulosti sa mu tiež podarilo umiestniť na KZP, vtedy však s kapelou The Letters.

Sólovú dráhu poňal Martin veľmi precízne a okrem toho, že vystupuje sám, celý album nahral takisto svojpomocne. Skladanie hudby, textov a aj konečný mix a mastering sú výsledkom ročnej práce kreatívneho hudobníka. V piatok Martin Brečko v Michalovciach odštartoval turné, v rámci ktorého ešte navštívi Starú Ľubovňu, Košice, Poprad, Bardejov a Prešov.

Turné k albumu Prvý:

24. 11. - Michalovce, Freedom
25. 11. - Stará Ľubovňa, Reštaurácia Kolkáreň
6. 12. - Košice, Internát Považská
11. 12. - Košice, Košické rozprávkové Vianoce
14. 12. - Poprad, Fabrika Restaurant
16. 12. - Bardejov, Kaviareň Times
21. 12. - Prešov, Christiania


Redakciu Hudba.sk informoval Martin Brečko. Tlačovú správu sme upravili.