Česká raperka a vizuálna umelkyňa Arleta vydáva svoje tretie EP Sex. Produkoval ho David Herzig alias Lotus Wash, ktorý sa čiastočne podieľal aj na mixáži, spolu s Janom Křišťálom, ktorý zabezpečil mastering vo svojom štúdiu Audiogarden. EP vzniklo v úzkom kruhu Arletinej najvernejšej crew a vyznačujú sa charakteristickým rukopisom surovej a tvrdej poetiky, nekompromisného prístupu a temných beatov.

Na procese tvorby nového EP je mimoriadne zaujímavé prelínanie zvuku s vizuálnym vyjadrením. Videoklip Private Poison z dielne Ver Nismo (WRONG, BCAA), posúva raperkin záhadný prejav na ešte tajomnejšiu úroveň vytvorením CGI avatara. Koncept vrcholí prípravou prvého fyzického vydania - vinylu z produktového labelu Haluzeum, na ktorom vyšli aj nahrávky dvoch spriatelených interpretov zo Slovenska - Edúv Syn a Fvck_Kvlt. S Ver Nismo vytvorila Arleta kompletný obraz a identitu a okrem iného i artefakt, šperk, ktorý sa môže stať osobnou zbraňou.


Arleta sa k procesu tvorby vyjadruje veľmi vážne, občas pomerne zostra, no nikdy nie so sebaľútosťou. "Sex vznikal v mojom toxickom vzťahu, kedy ma nebavilo zastávať konvenčnú rolu dievčaťa vo vzťahu a spĺňať akési spoločenské očakávania," hovorí Arleta, ktorá v minulosti ostro vystúpila proti mizogýnnym tendenciám v rape a kultúre všeobecne, napríklad v skladbe Statement.

"O oslavu feminizmu však na tejto nahrávke nejde. Naopak, je to do istej miery i o projekcii tých temných myšlienok, ktoré sú do istej miery možno anti-feministické, o snahe byť sexi, drzá, prijatá svetom. Albumom vyjadrujem dvojsečnú záležitosť. Ľudia môžu moju hudbu odsúdiť, pretože môj vizuál predáva mňa samotnú na úkor významu. Ľudia odkojení na generickom rape sa najskôr chytia na imidž, potom ich snáď zasiahne význam. Podstata slobodného vyjadrenia i vnímania EP Sex je rámovaná úprimnosťou, nasratosťou a hnevom. Drzosť i neha sú mojou túžbou po láske," dodáva raperka.

Arleta robí to, čo je skutočné, s jasným posolstvom a kryštalickým, hutným zvukom. Nič iné od nej nemožno očakávať. Jej nové EP dokazuje jej húževnatosť a cieľavedomosť. Krst EP sa uskutoční 2. decembra v Kasárňach Karlín v Prahe, kde zahrá špeciálny set s Davidom Herzigom a ako hostia vystúpia Fvck_Kvlt a DJ Durt808. O deň neskôr vystúpi Ostrave a 15. decembra v bratislavskom klube Kulturák.

Vypočujte si EP Sex na Deezeri:



Zdroj: Not An Agency (Hudba.sk edit)