Anglický gitarista a spevák Rick Parfitt, známy zo skupiny Status Quo, zomrel včera vo veku 68 rokov v nemocnici v španielskej Marbelle. Prostredníctvom spoločného vyhlásenia na sociálnej sieti Facebook o tom informovali manažér kapely a rodina zosnulého. Hudobník skonal na následky vážnej infekcie po tom, ako ho vo štvrtok hospitalizovali s komplikáciami po zranení ramena pri páde.

"Táto tragická správa prichádza v čase, keď sa Rick nesmierne tešil na začatie sólovej kariéry s albumom a autobiografiou, ktoré plánoval na rok 2017 po tom, ako na radu lekára upustil od koncertných aktivít so Status Quo," píše sa vo vyhlásení.

"Bude nesmierne chýbať rodine, priateľom, kolegom z kapely, manažmentu, štábu i zástupom oddaných fanúšikov po celom svete, ktorých si získal počas 50 rokov obrovských úspechov so Status Quo," uviedli s tým, že v súčasnosti nebudú jeho úmrtie ďalej komentovať a žiadajú o rešpektovanie súkromia.

Rick Parfitt po sebe zanechal manželku Lyndsay, osemročné dvojčatá Tommyho a Lily a ďalšie dve dospelé deti, Ricka a Harryho. 
Rodák z Wokingu v anglickom Surrey, ktorý napísal viaceré piesne Status Quo, prekonal v uplynulých rokoch viacero zdravotných problémov. V roku 1997 mu lekári urobili štvoritý bypass, v roku 2005 sa u neho objavilo podozrenie na rakovinu hrtana, v roku 2011 prekonal infarkt a tento rok v júni utrpel ďalší. V septembri preto informoval, že už s kapelou nebude vystupovať. 

Status Quo vznikli v roku 1962 pod názvom The Scorpions, pričom jediným pôvodným členom, ktorý v kapele pôsobí aj v súčasnosti, je spevák a gitarista Francis Rossi. Názov Status Quo používa skupina od roku 1967, keď sa k formácii pridal Rick Parfitt. Na konte majú 32 štúdioviek, z ktorých štyri sa umiestnili na prvej priečke britského albumového rebríčka. Medzi ich najväčšie hity patria skladby Down Down, Rockin' All Over The World, Whatever You Want, In The Army Now či The Anniversary Waltz. 


Zdroj: SITA
Foto: AP Photo/Gero Breloer

Súvisiaci interpreti: Status Quo