Slovenská punk-rocková formácia Slobodná Európa v stredu predstavila skladbu Kríza, ktorá je pilotným singlom z jej nového pripravovaného albumu. Pieseň je dostupná na YouTube a tiež prostredníctvom služby SoundCloud. K piesni by mali hudobníci nakrútiť aj videoklip.

Skladba Kríza napriek vážnemu textu znie veselo a odľahčene. Hudobne má totiž bližšie ku klasickému rock'n'rollu alebo country než k punku. Okrem ženského sprievodného vokálu, ktorý naspievala Katka Korček, pieseň v refréne ozvláštňuje aj jemný monotónny zvuk klavíra v pozadí. "Ja mám teraz také obdobie, že ma napadajú len také jemnejšie veci... Až na také dve, ktoré sú tvrdšie," prezradil gitarista a skladateľ Sveťo Korbel fanúšikom skupiny na Facebooku.

Slobodná Európa - Kríza 

Dosiaľ nepomenovaný štvrtý štúdiový album s týmto singlom by mal vyjsť v máji alebo júni. Nahrávka bude prvou štúdiovkou kapely Slobodná Európa od roku 2003, kedy na trh uviedla album Trojka. Okrem neho má skupina na konte nahrávky Pakáreň (1991), Unavení a zničení (1994) a kompiláciu Bestofka (2006). Medzi najznámejšie skladby patria kúsky ako Som ten, Čo sa stalo s našim životom, Analýza dokázala hovno, Podvod, Dry '69, Unavený a zničený alebo Relatívny pokoj.

Slobodnú Európu v súčasnosti tvoria Whisky (spev), Sveťo Korbel (gitara), Braňo Alex (basgitara), Braňo "Temo" Černák (gitara) a Ďuro Černý (bicie nástroje). Naživo ich fanúšikovia budú môcť vidieť napríklad v bardejovskom Jazz Rock Cafe (10. februára), košickom Collosseu (11. februára) a humenskom Nostalgia Music Pube (3. marca).

Zdroj: SITA, Facebook stránka kapely
Foto: Magdaléna Vinterová

Súvisiaci interpreti: Slobodná Európa