Spevák a skladateľ Miro Jaroš sa vracia na scénu po takmer ročnej pauze, kedy sa venoval produkcii pre iných interpretov a hľadaniu nového zvuku. Posledné týždne trávi v nahrávacom štúdiu a písaním vlastných piesní. Do skladania sa podľa vlastných slov nehrnul, na inšpiráciu si počkal. A vyplatilo sa to - vraj má vo vrecku hit.

Po tom, čo minulý rok vydal výberovku svojich najväčších hitov, sa Miro Jaroš na nejaký čas vytratil z hudobného neba. "Cítil som, že si potrebujem dať pauzu od svojej hudby. Mal som za sebou niekoľko naozaj hektických rokov, žiadna dovolenka, koncerty, nahrávanie albumov, videoklipov, potreboval som si od toho nachvíľu oddýchnuť," prezradil spevák, ktorý sa rozhodol odložiť kariéru bokom a spomaliť tempo. "Objavili sa navyše nejaké zdravotné problémy, ktoré mali byť výstrahou, že to takto ďalej nepôjde," dodáva.

Inšpirácia v bežnom živote

Napriek tomu, že o ňom nebolo pár mesiacov počuť, na hudbu však celkom nezanevrel. "Písal som skladby, produkoval single Dominike Mirgovej, s ktorou teraz pracujeme na albume, napísal som pesničku pre deti, otvoril som si vlastné vydavateľstvo, koncertoval, môj život sa stále točil okolo hudby," vysvetľuje príčinu ročnej absencie v hitparádach.

"Na to, aby som sa však mohol posunúť niekam vo svojej vlastnej tvorbe, som potreboval odstup, prestávku, počas ktorej som nazbieral kopu novej inšpirácie v bežnom živote, ktorý mi kvôli práci uchádzal. Sedem rokov na scéne nie je málo, potreboval som vypnúť," priznal Jaroš.

Návrat s novým zvukom, no bez albumu

Miro Jaroš v roku 2013 láka na nový zvuk, na ktorý jeho fanúšikovia nemusia byť zvyknutí. "Skúšal som nejaké nové veci, chcel som pripraviť nahrávku so živými nástrojmi, priamočiaru, jednoduchú, úprimnú, čo sa mi myslím aj podarilo," prezrádza o svojom hudobnom počine, ktorý by mal uzrieť svetlo sveta aj s videoklipom už v apríli. "Všetci, ktorí ju počuli, sú nadšení. Vraj mám vo vrecku hit, tak uvidíme, či to tak je," dodal o svojej novej skladbe.

Albumu sa však fanúšikovia nedočkajú, pretože už pri vydaní spomínanej výberovky avizoval, že sa bude sústrediť len na single. "Rozhodom som sa, že albumy už vydávať nebudem. Neoplatí sa to. V dnešnej dobe slúžia iba ako marketingový nástroj – predaje idú dole od doby, kedy sa hudba začala nelegálne sťahovať z internetu. V súčasnosti je to tak, že sa interpret živí z hranosti v rádiách a koncertovaním – čierny trh a bezohľadnosť ľudí mu zobrali iné zdroje príjmov," vysvetlil svoj pohľad na dnešný hudobný biznis. "V budúcnosti preto plánujem vydávať skladby iba pre rádiá a na voľné stiahnutie pre ľudí pod svojím vlastným vydavateľstvom Galgan Music," dodal v rozhovore pre Hudba.sk.
 
Zdroj: PR (Michal Šefčík), archív Hudba.sk
Foto: Ján Hronský

Súvisiaci interpreti: Miro Jaroš