Bubeník Taylor Hawkins bol po lídrovi kapely Daveovi Grohlovi druhou najznámejšou tvárou kapely. Tvorili silnú dvojicu, ktorá vynikala talentom aj veľkými, nákazlivými úsmevmi. Obaja hrali na bicie, gitare a výborne spievali. V piatok večer však kapelu aj fanúšikov prekvapila veľmi smutná správa. Hawkins nečakane zomrel. Mal 50 rokov.


Muzikanti informovali o úmrtí bubeníka na sociálnych sieťach. "Rodina Foo Fighters je zdrvená tragickou a predčasnou smrťou nášho milovaného Taylora Hawkinsa. Jeho hudobný duch a nákazlivý smiech s nami budú žiť už navždy," napísali.

Príčinu úmrtia však zatiaľ nikto nepotvrdil. Podľa doterajších informácií našli jeho telo v izbe hotela Casa Medina. Na mieste sa následne zhromaždili fanúšikovia, ktorí zapaľovali sviečky a aspoň symbolicky boli s muzikantom, aj keď jeho telo vynášali z hotela za rozprestretou bielou plachtou do sanitky.

Je známe, že muzikant v minulosti bojoval so svojimi démonmi. V auguste 2001 sa dokonca predávkoval heroínom. Napokon ho však lekári zachránili a bol dva týždne v kóme. V ostatných rokoch však pôsobil zdravo a fit a rozdával svoju povestnú pozitívnu energiu. Okrem hudby sa venoval aj rodine. V roku 2005 sa zosobášil s Alison, s ktorou má tri deti, konkrétne syna Olivera a dve dcéry Annabelle a Everleigh. Žili v Kalifornii.


Reakcie kolegov muzikantov

"V našich srdciach sme s jeho manželkou, deťmi a rodinou," dodali kolegovia z kapely v smútočnom oznámení. Zároveň poprosili o rešpektovanie súkromia v náročných chvíľach. Kapela sa v súčasnosti nachádza v Južnej Amerike. Správa prišla len krátko pred tým, ako sa mala predstaviť na festivale Estéreo Picnic v kolumbijskej Bogote. Organizátori však návštevníkom pred koncertom povedali, že headliner zrušil šou zo zdravotných dôvodov.

Na hudobníkovo úmrtie reagovali mnohí muzikanti. Nechýbal medzi nimi napríklad aj Ringo Starr z legendárnych The Beatles. "Boh žehnaj Taylorovi. Mier a lásku jeho rodine a kapele. Mier a lásku," napísal k čiernobielej fotke zosnulého kolegu. Pridali sa aj Nickelback, Tom Morello či Richard Marx, ktorý uviedol, že s hudobníkom ešte pred mesiacom nahrával. Spomedzi mladšej generácie zareagoval napríklad Finneas, brat Billie Eilish, ktorý vyhlásil, že ho smrť talentovaného Hawkinsa zlomila.

Rodák z Texasu vystúpil s kapelou naposledy 20. marca na festivale Lollapalooza v Argentíne, kde si s Grohlom na pár minút aj vymenil bicie za mikrofón a zaspieval skladbu Somebody To Love od kapely Queen. V stredu sa na sociálnych sieťach objavila fotografia, na ktorej usmiaty Hawkins pózuje na palube lietadla spolu s gitaristom Patom Smearom a Samanthou Sidley, ktorá pracuje pre kapelu.

Oliver Taylor Hawkins oslávil 50. narodeniny 17. februára. V začiatkoch kariéry s ním spolupracovala speváčka Sass Jordan. V rokoch 1995 a 1997 bol koncertným bubeníkom speváčky Alanis Morissette. Aktívny bol aj s projektom Taylor Hawkins and the Coattail Riders, s ktorým vydal tri počiny. Na konte má aj sólovú EP nahrávku Kota z roku 2016. K Foo Fighters sa pridal v roku 1997 a vydal s nimi deväť štúdiových albumov. Minulý rok ich uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy.

Autor: Lukáš Dedík

Súvisiaci interpreti: Foo Fighters