Česká hudobná dvojica Slza v piatok 24. apríla vydala svoj dlho pripravovaný tretí album s jednoduchým názvom 3. Po viac než dvoch rokoch od predošlej štúdiovky Holomráz popové duo prináša produkčne sviežejšiu a autorsky vyspelú tvorbu. Na nahrávke sa podieľali britskí producenti Oliver Som, Edward Holloway a Nick Atkinson.

O treťom albume začala kapela premýšľať už na konci leta 2018. Spevák Petr Lexa a gitarista Lukáš Bundil priznávajú, že sa vtedy rozhodli skúsiť pracovať inak, než tomu bolo pri predošlých albumoch. Zhodujú sa v tom, že práca na albume 3 bola rozdielna hlavne v ich vlastnom prístupe k tvorbe. Nenechali sa ovplyvniť svoju predchádzajúcu tvorbou a skladali tak, ako to v danej chvíli cítili.

"Táto platňa nemá ucelenú koncepciu a témy. Snažili sme sa skrátka urobiť album s desiatimi čo najlepšími pesničkami a ničím sa pri tvorbe neobmedzovať. Cítili sme, že pokiaľ nezmeníme spôsob práce na nových pesničkách, nikam sa ako kapela neposunieme a prestane nás to skôr či neskôr baviť. Rozhodli sme sa tak vystúpiť zo všetkých našich komfortných zón," poodhaľuje vývoj Lukáš Bundil


Autorské začiatky s radou od Igora Timka 

"Pre mňa bol zásadný moment," hovorí spevák Petr Lexa: "keď sa Lukáš medzi rečou zmienil, či nechcem skúsiť skladanie. Do tej doby mal totiž na svedomí hudbu on spolu s producentom a texty pre nás písal Ondřej Ládek," dodal. Peter sa tak prvýkrát začal autorsky podieľať, a to ako na hudbe, tak textoch, ktoré na dosku 3 vznikali v spolupráci s Ondřejem Ládkem.

O svojich autorských začiatkoch sa Lexa zveruje a hovorí, že mu pred pár rokmi Igor Timko z kapely No Name poradil, že musí písať a písať. "Prvých 100 textov nebude stáť za nič, ale ten stoprvý môže byť hit. Všetci sme to zažili," spomína na radu od Timka. K novému albumu ich podľa slov Petra Lexu vzniklo naozaj veľa. "Nad niektorými som si lámal hlavu, na druhej strane však napríklad texty k piesňam Žár alebo Odsud tam boli hotové behom pár minút," odhaľuje Petr a priznáva, že sa vo všetkých desiatich textoch odráža to, čo sa mu za posledný rok a pol preháňalo hlavou. "Niekde som sa zasnil, niekde zaspomínal na detstvo a bývalé vzťahy, inde sa zase trochu rozčúlil alebo, naopak, nadchol. Je to zatiaľ moja najosobnejšia spoveď," hovorí.


Spolupráca so zahraničnými producentmi 

Slza na predošlých dvoch albumoch pracovala výlučne v Čechách. S tretím prišla zmena, po prvýkrát skúsila osloviť zahraničných producentov. A ani nečakali, že by spolupráca mohla vyjsť. "Vždy nás veľmi inšpirovala aktuálna svetová pop music. Spomínam si, ako sme stále riešili, ako je možné, že im to znie takto a takto, a ako to 'v tom zahraničí' vlastne robia. Povedali sme si, že kto nič neskúsi, nič nepokazí, a oslovili rad zahraničných producentov. Jednoducho sme si urobili zoznam súčasných nahrávok, ktoré nás bavia, na internete našli kontakty na ľudí, ktorí ich robili, a poslali im niekoľko našich demáčov. Na naše prekvapenie sa z nich veľká časť ozvala späť a ani nie štvrť roka na to sme už sedeli v lietadle do londýnskeho štúdia," hovorí s úsmevom gitarista Lukáš Bundil.

Dodáva ešte milú spomienku na manažéra jedného z producentov Edda Hollowaya: "Keď nám posielal referenčné nahrávky, ktoré Edd produkoval, bola medzi nimi aj pesnička Grace Lewisa Capaldiho. V tej dobe produkoval celý jeho album, ktorý následne pozbieral niekoľko svetových ocenení a stal sa jednou z najúspešnejších platní roka. Dnes z toho ide trochu mráz po chrbte - vtedy Lewisa poznal asi málokto, dnes je z neho globálna hviezda."

Proces vzniku albumu Slza vníma ako fantastické dvojročné obdobie plné uvoľnenosti, nadšenia a radosti z tvorby. Ako v londýnskom nahrávacom štúdiu Edda Hollowaya, tak v berlínskom u anglického producenta Olivera Soma, kam často jazdili skladať a nahrávať, panovala neuveriteľne kreatívna atmosféra. "Nikto neriešil nič iného než hudbu, a to i v dobe, keď sa nenahrávalo a šli sme napríklad iba na obed alebo prechádzku po okolí," popisuje Lukáš.

"Peter s Lukášom sú obaja neuveriteľne talentovaní muzikanti. Majú dar pre písanie chytľavých melódií. Aj keď som nerozumel textu, tak som si neustále pospevoval úryvky melódií. Naviac Peter má veľmi dobre rozpoznateľný hlas a Lukáš je výnimočný gitarista. Nepoznám moc muzikantských dvojíc, ktoré by stáli tak pri sebe a navzájom sa hudobne motivovali a posúvali dopredu," zaznelo od producenta Edda Hollowaya.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol Tomáš Karpel z vydavateľstva Universal Music.

Foto: Mischa Babel