Uznávaná slovenská herečka, ktorá je zároveň osobitou speváčkou s nezameniteľným hlasom, dnes večer v Bratislave zakončila turné k novému albumu Jolanka (2014). O tom, že jej hudba je pestrým koktejlom žánrov aj emócií ste sa mohli presvedčiť pri sledovaní priameho prenosu, ktorý sme priniesli v spolupráci so službou Club Streamer.

Aktualizácia (21:30): Priamy prenos zo Starej tržnice práve skončil. Takmer dvojhodinový koncert zakončila spomienka na geniálneho skladateľa Petra Hapku v podobe skladby Na hotelu v OlomouciSzidi Tobias aj dnes večer potvrdila, že jej vystúpenia sú hudobnou oslavou života v podaní ženy, ktorá sa, napriek tomu, že je herečkou, na koncertnom pódiu na nič nehrá. Sprevádzali ju skvelí muzikanti Marcel Buntaj, Martin Gašpar, Milan Osadský, Milan Vyskočáni, Richard Šimúrka a Andrej Gál. Okrem noviniek z albumu Jolanka zaznelo aj niekoľko starších kúskov.

Vyvrcholením večera bolo slávnostné odovzdanie zlatej platne za viac ako 1500 predaných nosičov CD Jolanka na území Slovenskej republiky. Hudobné kritiky u nás aj v susednej Českej republike nahrávku v recenziách označili za výnimočnú hudobnú výpoveď a s týmto názorom sa stotožnili aj slovenskí fanúšikovia, ktorí zabezpečili pre interpretku zlatú platňu a jej koncert odmenili dlhotrvajúcim standing ovation.

Na albume Jolanka sa podieľal osvedčený tandem Milan Vyskočáni (hudba a produkcia) a Peter Lipovský (texty). Jedným textom prispel Milan Lasica a po prvýkrát si jednu pieseň otextovala aj samotná speváčka. Ide o skladbu Édesanyám venovanú zosnulej mame. Napriek tomu Jolanka nie je smutný album - práve naopak. "Chcela som urobiť bláznivý album s trúbami, cimbalom a husľami, taký, aby z neho išiel temperament a radosť," osvetľuje pozadie vzniku albumu Szidi Tobias, ktorej práve mama zvykla hovoriť, aby nahrala album, na ktorý sa bude dať tancovať. Dnes sa síce na koncerte sedelo, ale energie ponúkol viac než dosť. Veríme, že ste si to užili aj doma pri sledovaní priameho prenosu.

Recenzia: Szidi Tobias má na novom albume všetkých v paži

Text: Hudba.sk
Foto: Pavla Hodková

Súvisiaci interpreti: Szidi Tobias