Festival Dolce Vitaj v Bratislave otvorí aj uzavrie hudba. V piatok 7. júna sa uskutoční koncert legendárneho zoskupenia Avion Travel s charizmatickým spevákom a lídrom Peppem Servillom, bratom oscarového herca Toniho Servilla, známeho z filmov Paola Sorrentina. Na záver festivalu, 28. júna vystúpi taliansky multiinštrumentalista a hudobný skladateľ Luca D’Alberto so svojím triom.

Pre obe formácie to bude prvá návšteva Bratislavy, koncerty sa uskutočnia vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu. Vstup bude voľný. "V posledných rokoch nás často volajú vystupovať do zahraničia, aby sme predstavili taliansku hudbu tamojšiemu publiku. Je to pre nás veľká česť! Naše úsilie hľadať a vyberať to najlepšie z talianskej hudobnej tradície tak získava pridanú hodnotu. Hrať v Bratislave, ktorá je jedným z najvýznamnejších centier strednej Európy, v nás vzbudzuje veľké očakávania a zároveň aj zodpovednosť. Želáme všetkým krásny zážitok z koncertu," napísali členovia kapely Avion Travel, ktorá pôsobí na jazz-popovej scéne od osemdesiatych rokov, ako jedna z najvýznamnejších v tomto žánri.

V roku 2000 sa ich pieseň Sentimento stala víťaznou skladbou Festivalu Sanremo a skupina získala zároveň aj Cenu kritiky. Sú autormi rôznych skladieb pre rozhlas, televíziu, divadlo a film. Môžu sa pochváliť spoluprácou s umelcami takých mien ako Paolo Conte, Enzo Avitabile či Andrea Bocelli. Počas ich hudobnej kariéry vydali viac ako tucet albumov, za zmienku stojí Danson Metropoli (2007, Premio Lunezia), v ktorom ponúkli vlastnú interpretáciu skladieb Paola Contiho, ako aj prekvapivý a mimoriadne prepracovaný album Nino Rota L’amico magico so skladbami jedného z najväčších mágov talianskej filmovej hudby, ktoré interpretujú v ich typickom štýle. Získali zaň významnú taliansku cenu Targa Tengo.

Na záverečnom koncerte festivalu Dolce Vitaj sa predstaví taliansky multiinštrumentalista a hudobný skladateľ - experimentátor s klasickým základom Luca D’Alberto so svojím triom. Pravidelne komponuje hudbu k filmom a divadelným predstaveniam, významná je jeho spolupráca s umelcami ako Michele Placido, Pippo Delbono a Giorgio Albertazzi. Viackrát pracoval pre Pinu Bausch Tanztheater vo Wüppertali, v roku 2013 vystupoval ako hudobník a performer v predstavení Plattform, ktoré vzniklo pri príležitosti 40. výročia založenia tanečného divadelného súboru legendárnou tanečnicou a choreografkou Pinou Bausch. Luca D’Alberto spolupracuje aj s filmovými a umeleckými hviezdami ako režisérom a výtvarníkom Petrom Greenawayom či s multimediálnou umelkyňou Saskiou Boddeke. V rokoch 2015 a 2017 spolupracoval na Festivale dvoch svetov v Spolete.

Okrem hudobnej zložky ponúkne festival viacero zaujímavých podujatí. V Považskej galérii umenia, Žilina sa koná výstava, ktorá približuje dielo Giuseppeho Chiariho, významného talianskeho skladateľa, performera a konceptuálneho umelca. V priestoroch Slovenského národného múzea bude veľkolepá výstava fotografií s názvom V ústrety kráse - talianska krajina vo fotografii. Tradične býva súčasťou Dolce Vitaj filmová prehliadka tohto roku s podtitulom Veľkí talianski majstri na plátne. Dramaturgia prehliadky sa viaže k 500. výročiu smrti Leonarda da Vinciho. Celý program, s podprobnými informáciami a celým programom nájdu priaznivci festivalu a talianskej kultúry tu.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytla Zuzana Golianová. Text správy sme upravili.