Na britskej undergroundovej scéne sa objavili pred rokom a ihneď si vyslúžili označenie "indie-rocková kapela budúcnosti". Žánrovo ťažko definovateľná londýnska štvorica spôsobila v hudobných kruhoch ošiaľ a vypredala všetky koncerty už počas prvého turné. Aktuálne vydala debutový album a mieri opäť do klubov, pričom sa zastaví v októbri aj v Bratislave.

Britskej indie-rockovej scéne sa v poslednom období začínalo zívať z obrovského množstva priemerných kapiel, keď sa ako záchrana z čista jasna zhruba pred rokom objavili Black Midi. "Najlepšia nová kapela, o ktorej nikto nič nevie," napísal hudobný magazín NME. Ich prítomnosť v online priestore či na sociálnych sieťach bola totiž minimálna. Záhadná kapela mala na konte sotva pár oficiálne vydaných singlov, napriek tomu už počas prvého turné vypredávala jeden európsky klub za druhým.

Jej prvý oficiálne vydaný singel bmbmbm potreboval dotlač už týždeň po vydaní, prvý náklad 300 kusov sa rozobral okamžite. Definitívne na seba Black Midi obrátili pozornosť záznamom ohromujúcej live session z festivalu Iceland Airwaves, ktorú zachytila legendárna americká rozhlasová stanica KEXP.

My sme ich videli v januári na Eurosonicu a naživo je to naozaj intenzívny koncert. Ak si predstavíte niečo medzi zvláštnou a záhadnou pódiovou persónou Benjamina Clementinea a priamočiarou adolescentnou drzosťou Miša Kaščáka v Bez ladu a skladu v 80-tych rokoch, tak asi tak nejako pôsobí na pódiu vďaka svojej uhrančivej naliehavosti a nespútanej živočíšnej energii frontman Geordie Greep.


Inovatívny debut

Aktuálne pod kultovou nezávislou značkou Rough Trade Records vydali debutový album Schlagenheim, ktorým potvrdili prognózy najinovatívnejšej britskej gitarovej kapely a tiež zmarili snahy novinárov o akúkoľvek žánrovú klasifikáciu.

Surové gitary, piskot, elektronika, v súčasnej hudbe obľúbené dekonštrukcie, a to všetko tak ostré a priame, že navodí atmosféru ako z najlepších rokov post-punku či hardcoru. Ich progresívna tvorba a mladícka ľahostajnosť pôsobí rebelsky, no svojím spôsobom aj intelektuálne. Ak britská hudobná scéna túžila po výraznom zjave, Black Midi túto úlohu nielen splnili, ale latku nastavili ešte vyššie.

Senzáciu britskej undergroundovej scény máte možnosť tento rok vidieť aj na Slovensku. Predstaví sa 3. októbra v bratislavskom klube Fuga. Koncert Black Midi je spoluprácou organizátorov zo značiek Suprasonic a Real Something, ktorí stoja za dramaturgiou festivalu a konferencie Sharpe


Redakciu Hudba.sk informovala v mene Suprasonic a Real something Zuzana Mráziková. Tlačovú správu sme upravili. 

Foto: PR