Už od štvrtka 27. júna sa aj v slovenských kinách premieta komédia režiséra Dannyho Boylea Yesterday. Vo filme hrá hlavnú úlohu hudba skupiny The Beatles, na ktorú si však nikto nespomína. Okrem jedného Inda. Ten sa rozhodne potenciál skladieb využiť vo svoj prospech, čo mu prinesie svetovú popularitu.

O scenár ku komediálnej snímke sa postaral Richard Curtis. Bolo pre neho dôležité napísať tak dobrý scenár, aby bolo jedno, kto to bude ďalej režírovať. No hneď po dopísaní scenára bol prvou voľbou Danny Boyle ako vášnivý fanúšik The Beatles.

Pekne šialený nápad

"Poznám Dannyho ako obrovského nadšenca The Beatles, ktorý je v niektorých prípadoch aj celkom romantický muž. Viac ako by som sa pozeral na jeho šikovnosť a filmy, ktoré po všetkých stránkach milujem, som sa na neho pozeral ako na muža a pomyslel som si, že má presne to pravé srdce, aby tento film urobil," uviedol v rozhovore pre NME Richard Curtis. 

Keď Curtis a producent Tim Bevan predstavili film štúdiu Universal, dostali okamžitú odpoveď: "To je pekne šialený nápad." No obsadenie tvorcov filmu ich presvedčilo do projektu vstúpiť. "Povedali, že ak to má niekto zvládnuť, potom to bude Richard s Dannym. Ak niečomu americké štúdiá rozumejú, keď s nimi rokujete o práci, tak je to nedostatok dobrých režisérov. Pokiaľ máte renomovaného režiséra, všetko ostatné sa už vyrieši," dodal Bevan.


Ed Sheeran ako druhá voľba

Hlavnú úlohu štastného Inda, ktorí si ako jediný na svete pamätá hitovky chrobákov, stvárnil Himesh Patel. V snímke si zahrali aj mená ako Lily JamesEd Sheeran či Kate McKinnon. Už samotný trailer ukazuje mimoriadne podarenú scénu s Edom Sheeranom. Práve jej zmysel pre humor môže byť dôvodom, ktorý divákov pritiahne do kina. Ed Sheeran pritom nebol úplne prvou voľbou Dannyho Boylea na účasť vo filme. Režisér plánoval obsadiť Chrisa Martina z Coldplay a Sheeran bol až druhou možnosťou, čo im spevák vraj nikdy nezabudne. 

Film si zatiaľ získal zmiešané kritiky, ktoré naznačujú, že v prípade filmu Yesterday nejde o prevratnú filmársku snímku, ale viacerí kritici oceňujú zmysel pre humor, ktorý filmu dominuje. Medzi fanúšikov filmu sa však zaradila manželka jedného z členov The Beatles Georgea Harrisona Olivia či Ringo Starr, ktorí po uvedení snímky napísali tvorcom, že sú nadšení. 


Autorka: Marína Valentovičová
Foto: CinemaArt

Súvisiaci interpreti: The Beatles