Orion z legendárnej pražskej formácie Peneři strýčka Homeboye a spoluzakladateľ petržalských skupín L.U.Z.A. a Názov Stavby Čistychov (dnes vystupujúci pod menom Čis T) patria medzi najväčšie pojmy v histórii česko-slovenského rapu. Majú už na konte viacero spoluprác a aktuálne sa k nim pridáva aj spoločný album, na ktorom "mamuti scény" prinášajú desať trackov.

Hoci sa vo svojej tvorbe stretávajú a pretínajú už viac ako 20 rokov, až teraz prišli so spoločným projektom, ktorý sa z pôvodne plánovaného EP zmenil na plnohodnotný vinylový album Mamuti L.P. Väčšina skladieb vznikla s hosťami, ktorí sú nielen z generácie samotnej dvojice Orion a Čistychov, ako napríklad poľský raper Sokół z legendárneho dua WWO, Eurodel z Pio Squad či Sketa z Petržalky, ale aj mladšie tváre hip-hopovej scény Dyzivv, Maniak či trnavská raperka a speváčka Fejbs.

"Chalani sú moja srdcovka na scéne, veľmi ich mám obidvoch rada nielen ako umelcov, ale aj ako ľudí. Baví ma tá téma, na ktorú ma vybrali, lebo otvorene hovoria o svojich pocitoch a to je dnes vzácne. Som moc vďačná za túto spoluprácu, je to super song, ktorý je proste pre všetkých, ktorí vedia, čo je dobré," hovorí nadšene Fejbs, ktorá hosťuje v skladbe 2 Chudáčci. Už o pár dní by k nej mal vyjsť aj videoklip, ide totiž o pilotný singel, ktorý je pokračovaním skladby Chudáčci s hosťujúcou Tinou z roku 2003.

S nápadom na spoločné EP prišiel zhruba pred rokom a pol Orion. Nakoniec si obaja našli popri svojich vlastných projektoch čas na vznik komplexnej nahrávky, ktorá na všetkých streamovacích platformách vyšla už začiatkom júna. Okrem digitálu a CD album vychádza aj na vinylovej platni.Väčšinu skladieb produkoval v Prahe žijúci rodák zo Sarajeva Cut Dem, no beatmi prispeli aj DJ Wich, Peter Pann, Galactic Donuts a Kiki Pro.

"Názov Mamuti je viacvýznamový, keďže ja aj Ori sme patrili k skupinám, ktoré patria medzi základné kamene česko-slovenského hip-hopu. Dá sa povedať, že sme priniesli v praveku oheň a zapálili v našich končinách rapové vatry. Táto symbolika je aj na obale, ako fakt, že ako jedni z mála z našej generácie tento oheň stále držíme. A keďže sme vo väčšine album produkovali v štúdiu s balkánskym producentom a dídžejom Cut Demom, tak aj balkánske hlášky boli častým javom pri produkovaní. A u nich je fráza mamuti častá ako u nás ty k***t alebo v Čechách ty vole," vysvetľuje vznik názvu Čistychov.

Prvá exkluzívna koncertná "Mamuti show" sa uskutoční v auguste na bratislavskom Uprising festivale. Klubové turné k albumu sa plánuje na október a november.

Ukážky z albumu:

Zoznam skladieb, hostí a producentov na albume Mamuti L.P.

  1. Mamuti (prod. DJ Wich)
  2. 2 Chudáčci feat. Fejbs (prod. Cut Dem)
  3. Tak sa pozerám feat. Dyzivv (prod. Cut Dem, Čistychov)
  4. Všechno je v klude (prod. Cut Dem)
  5. Team Charlie feat. Maniak (prod. Cut Dem, Orion)
  6. Legionári (prod. Peter Pann)
  7. Krym feat. Sokół (prod. Galactic Donuts)
  8. Sebareflexia feat. Dedduh (prod. Cut Dem)
  9. Město neusíná feat. Eurodel (prod. Cut Dem)
  10. Jason Donovan feat. Sketa (prod. Kiki Pro)


Text: Hudba.sk (zdroj: Ruka Hore - Jana Trellová)