V januári minulého roka tragicky prišla o sedemnásťročného syna, ktorý si siahol na život. Teraz sa hudobným svetom šíri smutná správa o jej úmrtí. Írska speváčka Sinéad O'Connor je mŕtva. Jej životná púť skončila predčasne vo veku 56 rokov. Zostali po nej tri deti.

V poslednom príspevku na sociálnej sieti zdieľala fotografiu jej zosnulého syna, ktorému sa prihovorila slovami: "Odvtedy žijem ako neživé nočné stvorenie. Bol láskou môjho života, svetlom mojej duše." Teraz sa s ňou lúči jej rodina: "S veľkým zármutkom oznamujeme odchod našej milovanej Sinéad."

Preslávil ju jedinečný hlas, špecifický vzhľad, rebelantská povaha a v neposlednom rade hit Nothing Compares 2 U z roku 1990, ku ktorému bolo natočené pozoruhodné video, ktoré z veľkej časti obsahovalo detailný záber jej tváre. Počas jeho natáčania plakala a neskôr uviedla, že je pre ňu ťažké spievať túto pieseň, pretože jej pripomínala stratu jej matky, ktorá zomrela pri autonehode.

Táto pieseň však nebol zďaleka jediným hudobným bohatstvom, ktoré po sebe Sinéad O'Connor zanechala. Zaujala už debutovým albumom The Lion And The Cobra z roku 1987. Celosvetovú popularitu jej však priniesla až spomínaná pieseň Nothing Compares 2 U, ktorú napísal Prince.

Najväčší hit jej kariéry vyšiel na druhej štúdiovej nahrávke I Do Not Want What I Haven't Got z roku (1990). Po nej nasledovali albumy Am I Not Your Girl? (1992), Universal Mother (1994), Faith And Courage (2000), Sean-Nós Nua (2002), Throw Down Your Arms (2005), Theology (2007), How About I Be Me (And You Be You)? (2012) a ten posledný vyšiel v roku 2014 pod názvom I'm Not Bossy, I'm The Boss.

Bojujte so skutočným nepriateľom

O'Connor sa okrem svojej hudby preslávila aj tým, že si svoje názory nenechávala len pre seba. V októbri 1992 vystupovala v populárnej americkej skečšou Saturday Night Live. Po svojom druhom a capella prednese so skladbou War od Boba Marleyho ukázala do kamery fotografiu vtedajšieho pápeža Jána Pavla II. a so slovami "Bojujte so skutočným nepriateľom" obrázok roztrhala.

O speváčkinom úmysle nikto v čase generálky nevedel, keďže pracovná verzia počítala "iba" s fotografiou brazílskeho dieťaťa zastrelného tamojšími policajnými jednotkami. Tú nemala roztrhať, len ukázať. Prípravy na kariéru definujúci incident a jeho dôsledky opisuje v knihe svojich pamätí z roku 2021 s názvom Rememberings.

Pobúrila aj Madonnu

Fotka patrila jej matke Marie, ktorá nemala na stene svojej spálne nič iné len spomienku na návštevu pápeža v Írsku koncom 70. rokov. Skutok sa stal a nastalo silné ticho. "Keď som šla do zákulisia, v mojom zornom poli nebol žiadny človek. Doslova. Všetky dvere sa zavreli. Všetci zmizli. Vrátane môjho manažéra, ktorý sa zamkol na tri dni vo svojej izbe a vypol si mobil," cituje speváčkine spomienky britský denník The Independent.

A to boli tie lepšie reakcie. Po odchode zo štúdia do Sinéad O'Connor okoloidúci hádzali vajíčka. Na druhý deň vyšiel v New York Daily News titulok "Holy Terror!" (z angl. Svätá hrôza!). Herec Joe Pesci sa v nasledujúcom vydaní SNL týždeň po neslávne slávnej situácii nechal počuť, že keby bol v hľadisku, O'Connor by dostala poriadne zaucho. Najväčším prekvapením bola Madonna. "Myslím, že sú aj lepšie spôsoby ako vyjadriť svoje myšlienky než roztrhať obrázok, ktorý pre toľkých ľudí znamená tak veľa," povedala. Írsku kolegyňu neskôr aj verejne zosmiešňovala. 

A či sa niekedy Sinéad O'Connor sama vyrovnala s dôsledkami kauzy, ktoré spôsobila? Asi ani nie, keďže podľa nej sa nebolo s čím vyrovnávať. "Mnohí ľudia hovoria, alebo si myslia, že som roztrhaním pápežovej fotky uškodila vlastnej kariére. Ale necítim to tak. Mám pocit, že mať nahrávku na prvom mieste (Nothing Compares 2 U, pozn. red.) jej uškodilo a roztrhanie fotky jej opäť len pomohlo. Nemá to s pápežom nič spoločné, dostala som sa tam, kde mi je lepšie," napísala.

Text: Mirka Rabčanová, Marek Majzon