Klub v bývalom protiatómovom kryte pod bratislavskou hradnou skalou je miestom, kde sa pred takmer 20 rokmi rodila slovenská klubová scéna. Aj po viacerých úpravách a zmenách názvu je dnešný Subclub stále miestom pre subkultúry, ktoré sú v protiklade so stredným prúdom domáceho popu.

"Hviezdy" zo smotánky a rebríčkov hranosti by ste v jeho programe hľadali márne. V stredu 10. októbra však nastane kuriózna výnimka. Na akcii Indie Rock Live, na ktorej svoje koncerty v minulosti odohrali kapely ako Billy Barman, Noisecut, Diego, Vetroplach, Hugo D'Gen, Plastic Swans, Rara Avis alebo Purist, totiž vystúpi prešovská skupina The Cubes, ktorej členkou je aj jedna z najpopulárnejších slovenských speváčok Katarína Knechtová.

V skupine, v ktorej ako bubeníčka podľa vlastných slov robí "sama sebe alternatívu", okrem nej pôsobí aj Jana Humeňanská (spev, gitara) a jej známejšia sestra Petra Humeňanská (spev, basgitara).

Superstar v Subclube

Zaujímavým paradoxom je aj fakt, že v Subclube vďaka The Cubes vystúpi finalistka prvej série Slovensko hľadá SuperStar, ktorou je práve Petra. Keď som v roku 2006 robil ešte pre magazín o elektronickej hudbe rozhovor s vtedajším šéfom Subclubu, jeho odpoveďou na otázku, akú tvorbu si v klube nevie predstaviť, bola jednoznačná - "automaticky odmietam: väčšinu revivalových kapiel, pôvodnú tvorbu, ktorá ma ničím nezaujme a nikto ju nepozná, symfonické orchestre, senzus a všetkých finalistov superstar".

Vedenie klubu sa síce odvtedy zmenilo, no zrejme ani jeho súčasný manažér nečakal, že raz pod hradnou skalou uvidí superstaristku s basgitarou v dievčenskej indie-rockovej kapele. Petra však mala už v časoch najväčšej mánie okolo superstar blízko aj k tzv. "menšinovej" hudbe. V roku 2007 napríklad spolupracovala na albume XLL Laca Lučeniča, ktorý, hoci bol v speváckej súťaži porotcom, mal vždy k bližšie k poctivej hudbe, u nás označovanej za alternatívu, ako k mainstreamovej vypočítavosti.

The Cubes iba v lete vydali svoj debutový CD album, ktorý obsahuje jedenásť pesničiek evokujúcich tvorbu Hole či iných grungeom strihnutých kapiel. Napriek tomu, že členky už majú za sebou vystúpenia na rôznych pódiách či v televíziách, so svojou tvorbou pod značkou The Cubes sa do Subclubu jednoznačne hodia. A možno do rodiska klubového undergroundu prilákajú aj fanúšikov, ktorí by sa tam ináč báli...

Pozrite si debutový videoklip The Cubes

Viac info informácií o koncerte a predpredaji nájdete na oficiálnej stránke klubu www.subclub.sk.

Text: Patrik Marflák
Foto: archív The Cubes

Súvisiaci interpreti: The Cubes