Najväčšou hviezdou 44. ročníka Bratislavských jazzových dní sú The Manhattan Transfer. Vystúpenie amerického vokálneho kvarteta, ktoré je naplánované na 21. októbra, bude pre dlhoročného dramaturga a promotéra festivalu Petra Lipu splneným snom.

"Svoju činnosť začali pred 40 rokmi, keď som ich po prvý raz počul, bol som nadšený. Nielen preto, že sú to speváci. Koncept, ktorý vymysleli, bol veľmi zaujímavý, zhrnuli všetko to dobré, čo sa vo vokálnom jazze dialo predtým, a posunuli to ďalej," povedal Peter Lipa pre TASR o zoskupení, ktoré má na svojom konte osem cien Grammy a bude jednou z najväčších hviezd, aké kedy na Bratislavských jazzových dňoch vystúpili.


Lipa odohrá špeciálny koncert

Samotný nestor slovenského jazzu, spevák, skladateľ a organizátor najväčšieho slovenského jazzového festivalu vystúpi na hlavnom pódiu v ten istý deň ako priamy "predskokan" The Manhattan Transfer a odohrá špeciálny program. "Veľká väčšina vecí bude jemne prearanžovaná, budú hudobne bohatšie, pribudnú tam niektoré nástroje, ktoré Peter Lipa na koncertoch bežne nemá," informoval na utorkovej tlačovej konferencii spoluorganizátor festivalu Pavel Daněk s tým, že okrem spevákovej bežnej zostavy sa na pódiu predstaví gitarista Pavol Bereza, klavirista z formácie Ľudové Mladistvá Martin "Majlo" Štefánik i saxofonista Radovan Tariška.

"Uvažuje sa ešte o doplnení dychovej sekcie a vokálnom zoskupení," priblížil Daněk koncert Petra Lipu, ktorý sa na hlavné pódium džezákov vráti po 15 rokoch. Naposledy takto oslávil svoju šesťdesiatku, tento rok v máji mal 75. narodeniny, a tak si okrem zajtrajšieho špeciálneho galakoncertu zaspieva aj na domácej festivalovej pôde.

Pavel Daněk a Peter Lipa, organizátori BJD Zdroj: TASR - Marko ErdPavel Daněk a Peter Lipa na tlačovej konferencii Bratislavských jazzových dní 2018

Piatok v znamení nových amerických hviezd

"Veľmi dobrý program sme tiež pripravili na piatok, kde zaznejú nové americké hviezdy, čo je už pomaly tradícia jazzových dní. V prvý deň vždy odprezentujeme hviezdy, ktoré už v Amerike sú obrovské, ale v Európe ešte nie," uviedol pre TASR Daněk k piatkovému (19.10.) programu.

"Piatok podľa mňa nemá headlinera, ale má kopec dobrej muziky," komentoval Lipa úvodný program festivalu. Čiernym koňom festivalu je preňho Jamison Ross. "Bubeník, ktorý spieva a je úžasný. Objavil som ho len veľkou náhodou a trvalo nám dosť dlho, kým sa nám ho k nám podarilo dostať," povedal počas tlačovej konferencie.


Okrem 30-ročného spievajúceho bubeníka na úvod festivalu vystúpi aj newyorská jazz-funková senzácia s výbornou speváčkou Kennedy Administration. Síce len minulý rok vydala svoj debutový album, no ako rezidentné zoskupenie legendárnych klubov Blue Note a Groove patrí medzi najrešpektovanejšie súčasné americké kapely.

Zoznam piatkových hostí dopĺňa francúzsky hráč na harmoniku a spevák Charles Pasi a česť otvoriť tohtoročné džezáky na hlavnom pódiu budú mať domáci Carpet Cabinet - víťazi minulého ročníka súťaže Pódium mladých talentov.


Hudobne i národnostne pestrá sobota

Sobotný program otvorí Radovan Tariška a jeho Radio Band, po ktorom vystúpi Poliak Krzysztof Kobyliński s projektom KK Pearls. "Kobyliński je významný poľský klavirista a otec jazzu v Gliniciach a v okolí Katovíc, sám robí jeden veľký jazzový festival. Prevažne sa prezentuje ako sólista, no ja mám radšej jeho obsadenie s kapelou, kde má izraelskú speváčku. Myslím si, že to je veľmi intenzívna a zaujímavá hudba," poznamenal Lipa.


Po Kobylińskom bude nasledovať taliansky klavirista Stefano Bollani, ktorý na BJD zavíta so svojím aktuálnym projektom Napoli Trip. "Je to príjemný, živelný a veľmi technicky založený muzikant, ktorý reaguje na všetko, čo sa vôkol neho deje," prilblížil spevák a organizátor.

Sobotný večer napokon uzavrie stálica na svetovej jazzovej scéne, legendárna americká fusion kapela Yellowjackets, ktorá sa na džezákoch predstaví po 22 rokoch. Len tento mesiac pritom vydala nový album Raising Our Voice, ktorý je prvou platňou formácie v spolupráci so speváčkou. Je ňou Brazílčanka Luciana Souza, ktorá bola za svoje sólové albumy šesťkrát nominovaná na cenu Grammy a ako hosťujúca speváčka na albume Herbieho Hancocka ju raz aj vyhrala. Spolu s Yellowjackets vyráža do Európy na jesenné turné a toto spojenie bude určite jedným z vrcholov aj na Bratislavských jazzových dňoch.


Dejiskom festivalu bude od 19. do 21. októbra už tradične bratislavská Incheba. Okrem hlavného pódia tradične nebude chýbať ani Pódium mladých talentov, kde sa okrem účastníkov súťaže počas jednotlivých dní predstavia ako hostia maďarský hudobník Bágyi Balázs (19.10.), český gitarista Vilém Spilka (20.10.) a talentovaná slovenská kapela Ľubomír Gašpar Cimbal Project (21.10.).

Na víkend plný hudby napokon nadviaže koncert fenomenálneho amerického gitaristu Johna Scofielda a jeho kapely Combo 66, ktorý sa uskutoční 28. októbra v Ateliéri Babylon. "Festival sme tentoraz zakryli takou veľkou plachtou, takým oblúkom. Začali sme už 8. septembra, keď v Ateliéri Babylon vystúpili 3 Cohens Sextet a skončíme na tom istom mieste týždeň po festivale samostatným koncertom Scofielda," pripomenul Peter Lipa.

Zdroj: TASR + SITA (Hudba.sk edit)
Foto: bjd.sk (titulná fotografia), TASR - Marko Erd (foto z TK)

Súvisiaci interpreti: Manhattan Transfer