Po obrovskom úspechu letného singla Pomaranče z Kuby, ktorá tento rok patrí najhranejším skladbám v našich rádiách, prichádza kapela Hex s emotívnou novinkou Navždy mladí. Ide o podmanivý duet s Emmou Drobnou, ktorý zaznie aj na ich spoločnom novembrovom turné Kde je tu láska Tour 2023.

"Chceme oklamať smrť, nikdy viac z nej nemať strach a ostať navždy mladí," – to je časť refrénu v poradí už štvrtého singla z desiateho radového albumu Kde je tu láska?, ktorý skupina Hex vydala v apríli tohto roka.

"To, že bude pesnička duet, mi napadlo v podstate ihneď. Pre mňa je táto skladba míľnikom v mojej skladateľskej kariére. Bola prvá, ktorej základ som skomponoval na klávesoch. Dovtedy som skladal výlučne na gitare," prezradil autor piesne Martin "Fefe" Žúži, ktorý je zároveň aj autorom textu: "Napadlo mi, že text by mohol byť klasickým príbehom Rómea a Júlie prenesený do súčasnosti. Dvaja zaľúbenci, ktorým spoločnosť nedopraje vzťah, sa rozhodnú skoncovať so životom v aute."

Emma Drobná: Neváhala som ani chvíľu

Aj napriek tomu, že medzi členmi kapely Hex a Emmou Drobnou je generačný rozdiel, skvele si rozumejú a navzájom sa dopĺňajú. "Tvorbu Hexu som mala vždy veľmi rada a vždy sme si rozumeli aj po ľudskej stránke. Preto keď ma chalani oslovili, ani chvíľu som neváhala a hneď som súhlasila. Nahrávanie prebiehalo v Bratislave, kde to celé vzniklo za pár hodín," teší sa zo spolupráce Emma Drobná.

"Emmu považujem za talent, aký sa u nás rodí raz za dlhý čas. Mám pri nej pocit, akoby sme sa poznali niekoľko desiatok rokov, akoby prirodzene patrila do našej partie. Veľmi sa teším zo spolupráce, ako aj z toho, že prijala pozvanie byť špeciálnym hosťom na našom jesennom turné," neskrýva nadšenie basgitarista Tomáš "Yxo" Dohňanský.

Kde je tu láska Tour 2023 začne už 7. novembra koncertom v Poprade. V priebehu novembra kapela s Emmou navštívi osem slovenských miest a v každom z nich odohrá takmer dvojhodinovú šou.

"Na turné vyrazíme s rozšírenou zostavou. Okrem Emmy, ktorá s nami zaspieva ako naše, tak aj jej pesničky, a možno aj nejaký nečakaný cover, sa k nám pridá klávesák Jakub Tvrdík z Billy Barman a fantastická vokalistka Laura Weng. V niektorých momentoch nás bude na pódiu až osem, čo bude historky najväčšia zostava kapely. Počas programu chceme ponúknuť iné verzie piesní, chceme sa pohrať s aranžmánmi a dostať do skladieb ešte viac muzikanstva. Jednoducho, chceme ukázať Hex tak, ako ho ľudia predtým ešte nikdy nevideli," priblížil jesenné koncerty Yxo.

HEX a Emma Drobná, videoo Navždy mladí Zdroj: Jakub Kovalík

Prepojenie generácií aj vo videoklipe

Videoklip k piesni Navždy mladí kapela zverila do rúk Borisovi Holečkovi a jeho manželke Veronike. Okrem réžie sú obaja autormi námetu i scenára.

"Nakoľko v skladbe ide o príbeh lásky medzi dvoma ľuďmi, ktorí chcú byť spolu, ale z nejakého neurčitého dôvodu nemôžu, preto sa rozhodnú svoj život spoločne ukončiť a tak spečatiť lásku – zostať navždy mladí – chceli sme tento príbeh vypovedať inak ako klasickým storytellingom mladého páru, ktorý sa zabije v aute. Zvolili sme preto cestu, kde tento príbeh ukážeme pomocou tanca, a tak prepojíme dva nádherné svety umenia – hudbu a tanec. S tým nám pomohol choreograf Ladislav Cmorej a tanečníci Martina SlamkováMatúš Szegho, ktorí svojou choreografiou krásne interpretujú myšlienku skladby," opísal vznik klipu režisér Boris Holečko.

"Chceli sme skúsiť spoluprácu s o generáciu mladšími ľuďmi, ktorí majú iný pohľad na svet ako my a môžu dodať našej pesničke ďalší rozmer. S Borisom a Veronikou sa poznáme už dlhšie a musím povedať, že táto spolupráca sa podarila presne podľa našich predstáv a presne vystihuje atmosféru samotnej skladby," teší sa zo spolupráce Yxo.

"Keďže som s Borisom a Veronikou v minulosti už jeden videoklip nakrúcala, vedela som, že budú mať všetko do detailu premyslené. Sú to naozaj profesionáli a ešte k tomu aj veľmi fajn ľudia, s ktorými je práca zároveň aj zábava. Podarilo sa im natočiť klip, ktorý je veľmi pekný, jemný a nenadarmo sa hovorí, že v jednoduchosti je krása," pochvaľuje si opätovnú spoluprácu Emma Drobná, ktorá sa už teraz teší na spoločné koncerty s Hexom.

Vstupenky na Kde je tu láska Tour sú k dispozícii v sieti Predpredaj.sk.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Marek Kučera. Správu sme upravili.