Akcia, konajúca sa 2. decembra v Tabačke v Košiciach, nesie prívlastok "post-rocková udalosť roka". Za takýto kompliment sú zodpovedné tri momentálne cestujúce kapely, ktoré sú schopné žáner posúvať nekompromisne ďalej. Pritom každá z nich sa prezentuje odlišným výrazom a tvárou, čo je v dosť tesnej škatuľke počin priam obdivuhodný.

Japonci Mono vsádzajú na cizelovanie klasického post-rocku a snažia sa dotiahnuť svoje hudobné krajinky po zvukovej, kompozičnej a atmosférickej stránke do maximálnej dokonalosti. Nečudo, že patria medzi desať najdôležitejších predstaviteľov svojho odboru, ktorému už pred mnohými rokmi veľa kritikov predpovedalo zánik vyplývajúci z údajnej vyčerpanosti nápadov. Tých majú hudobníci z krajiny vychádzajúceho slnka našťastie dosť.

Dokazuje to i zatiaľ posledná nahrávka Requiem For Hell z októbra tohto roku, kde lahôdkové prelínanie gitarových motívov v rôznych podobách a náladách pôsobí liečivo ako chladivý horský prameň. Pritom ide o ich už deviaty album, takže v Košiciach bude mať kvarteto určite z čoho vyberať. Plusom je intenzívna a strhujúca pódiová šou, počas ktorej obetaví Japonci nešetria seba ani divákov. Hudba je výlučne inštrumentálna.


Francúzske duo Alcest ide trochu inou cestou už len tým, že má všestranného vokalistu s pseudonymom Neige. Okrem spevu a revu sa venuje gitare a klávesovým nástrojom, o bicie sa stará Winterhalter. Koncom septembra obohatili diskografiu znamenitým kúskom Kodama, predstavujúcom ďalší stupienok v evolúcii budovania ich vlastného rukopisu. Spriadanie gitarových pavučín s nenásilnými prechodmi do búrlivých vôd v ich podaní je vynikajúcim zážitkom aj naživo, kde im vypomáha druhý gitarista a basgitarista.  

Začínali ako blackgazeové zjavenie z čistého neba, miešajúce black metal so shoegazeom a kým sa z toho v roku 2010 zvyšok scény spamätal, už mali na konte štýlotvornú platňu Écailles de Lune, kde agresivita ustúpila v prospech inštrumentálnej bravúre. Predbiehanie doby sa stalo poznávacím znamením dua aj na ďalších dvoch albumoch a hoci by si dnes Neige a Winterhalter mohli dopriať zaslúžený oddych, snažia sa o prekročenie vlastného tieňa pilovaním hudobných detailov a snovejšími víziami v čoraz odvážnejších textoch (Kodama rozpráva príbeh japonskej princeznej Mononoke, o ktorej bolo v roku 1997 natočené epické anime).    


Zo švédskeho Norrköpingu pochádzajúci pg.lost si do spevníčka okrem typickej post-rockovej melanchólie balia i malé kúsky špinavšieho, typicky škandinávskeho rock'n'rollu, čo v záplave iných zoskupení predstavuje osviežujúci moment. Inštrumentálne kvarteto debutovalo siahodlhými skladbami v roku 2008, odvtedy na ich konto pribudli ďalšie dve platne, s ktorými sa im darilo koncertovať prevažne v Ázii. Po dlhšej prestávke prišli tento rok so štvrtým počinom Versus, zameranom na podstatu, čo sa prejavilo zhutnením nápadov i zomknutejším prejavom. Ich živé vystúpenia sú vďaka robustnejším riffom naplnené silnejšou energiou než v minulosti.


Vystúpenie trojice žánrovo spriaznených, no predsa výrazovo odlišných kapiel organizuje agentúra TM Booking, ktorá si na Slovensku urobila meno usporiadaním HC, post-rockových i metalových akcií. Koncert začína o 20:00, presný harmonogram bude zverejnený na stránke Facebook eventu. Vstupenky je možné zakúpiť v sieti Predpredaj.sk za 18 eur, po vypredaní budú lístky dostupné už len na mieste za 20 eur.

Vstupenky:  Predpredaj.sk

Autor: Marek Danko
Foto: Facebook.com/monoofjapan