Nukleárne postavy alternatívnej scény, Thom Yorke a Jonny Greenwood, spájajú sily v kapele s doslova úsmevne objavným názvom The Smile. Po vydaní úderného pilotného singla You Will Never Work in Television Again oznamujú tri online koncerty, ktoré bude možné zhliadnuť 29. a 30. januára z pohodlia obývačiek.

Ústredná dvojica kapely Radiohead si prebytok kreatívnej mantry nahromadenej počas pandémie po novom vybíja v post-punku. Do rockovejších vôd sa im zachcelo v sprievode jazzového londýnskeho bubeníka Toma Skinnera, ktorého vlajkovou kapelou sú afrobeatoví Sons of Kemet. Výslednú podobu zvuku režíruje už tradične stály Yorkeov spolupracovník a spoluhráč Nigel Godrich.


Víkendové koncerty nebudú prvýkrát, čo sa trojica predvedie divákom prostredníctvom streamu - ako prekvapivý spolu-headliner vystúpili The Smile popri Coldplay či Damonovi Albarnovi na online verzii festivalu Glastonbury v máji minulého roka, kde predviedli dynamický rockový set-up plný neošúchaných gitarových vyhrávok, sýtych basových liniek a priamočiarych bicích patternov, doplnený o minimalistický syntetizátor a rhodes. Ich jediný ďalší koncert sa objavil na Instagramovom účte bez akéhokoľvek predchádzajúceho avíza.


Vrcholiaca post-punková vlna na Britských ostrovoch tak neobišla ani piliere scény. Thom Yorke, Jonny Greenwood a Tom Skinner po novom servírujú priamočiary, miestami až agresívny rockový zvuk značne odlišný od Junun, Sons of Kemet, Atoms for Peace aj od zadriemaného posledného albumu Radiohead, A Moon Shaped Pool z roku 2016. The Smile tak majú potenciál osloviť aj tých, ktorí už Radiohead považujú za dávno prežitú záležitosť.

Viac info o víkendových live streamoch, ktoré budú držiteľom vstupeniek dostupné ešte 48 hodín po odohratí koncertov, nájdete webe dreamstage.live.

Autor: Matej Kráľ
Foto: Alex Lake

Súvisiaci interpreti: Radiohead