Slovenská inštrumentálna elektronická kapela Zoo And Aquarium vydala v pondelok 26. februára svoj debutový album Free Range. Novinka, ktorá vznikala zhruba tri roky, obsahuje deväť skladieb.

"Prvotné nápady prišli väčšinou od Vlada (bubeníka Vladimíra Oravca, pozn. red.) a spolu sme ich postupne jamovaním a koncertovaním upravovali, celkom naturálne, bez nejakého zámeru," povedal v rozhovore pre agentúru SITA basgitarista Martin Kosorín. "Na albume je zapísaná celá naša história, v tých skladbách sú zaznamenané aj naše úplné prvotiny, momenty, keď sme objavili prvé efekty, prvý delay, a tak ďalej. Tie tracky sú podľa toho aj zoradené, ku koncu tam nájdete novšie veci, tie sú také voľnejšie a improvizovanejšie. Tie prvé mali vopred daný koncept," doplnil bubeník a perkusionista Adam Kapjor.

"Na začiatku sme nemohli toľko improvizovať, keďže sme sa všetci len učili. Ja som sa napríklad naučil hrať na basu len preto, že sme si raz povedali, že by sa nám tam basa proste hodila," zasmial sa Kosorín. Všetky tracky s výnimkou bicích si trojica hudobníkov nahrávala sama. O mix sa postaral Adam Dekan z kapely Núku a na mastering oslovili Ecsona Waldesa z pražského štúdia Biotech. "On je veľmi príjemný človek a počuje veci, aké my už nepočujeme. Pekne to celé sfinalizoval, je cítiť, že má dlhoročné skúsenosti, ale pritom je to neskutočne skromný a príjemný chalan," priblížil Kapjor.

Svoj debut vydali Zoo And Aquarium na USB nosiči. "Už podľa nás nastal čas pochovať CD-čká. My celkovo razíme filozofiu, že nové technológie nie sú zlé, všetko sa dá skombinovať s digitálom. A na USB sa môže album ľahšie šíriť, fanúšikovia ho môžu nosiť aj na kľúčoch, je to praktickejšie," vysvetlil Kapjor. Fanúšikovia si môžu album Free Range za dobrovoľný príspevok stiahnuť z Bandcampu, kde sú k dispozícii aj spomínané USB nosiče. Nahrávku nájdete aj na internetových platformách ako iTunes, Deezer či Spotify.


Zdroj: SITA (Hudba.sk edit)
Foto: Jaroslav Novák