Gitarista a skladateľ Michal Bugala vydal druhý sólový album. Bratislavským fanúšikom ho v pondelok večer (26.3.) predstavil na záverčnom koncerte svojho desaťdňového turné v Nu Spirit Clube, kde bolo nové CD aj pokrstené.

Hudobník dal albumu stručný názov Y. "Je to z viacerých dôvodov, Y sa číta v angličtine ako why, teda prečo. Pred pár dňami som mal tridsať, človek prichádza do veku, keď začína hľadať odpoveď na viaceré otázky – čím sa zaoberať, kam smerovať," uviedol v rozhovore pre TASR krátko pred koncertom, na ktorom svoju novinku pokrstil. Za kmotrov albumu pozval divákov v klube, a tak sa na pódium dostal s návštevníkmi aj Michalov otec, speváčka Anita Soul a ďalšia dvadsiatka hostí koncertu. 

Album obsahuje osem originálnych kompozícií a skladá sa z dvoch častí. Polovicu Michal Bugala nahral v novembri 2011 počas celoslovenského turné s hudobníkmi medzinárodného formátu, akými sú Bugalov spolužiak z rakúskeho Grazu Slovinec Jure Pukl a Američania Vicente Archer a Damion Reid. Druhú časť nahral spolu s bubeníkom Martinom Valihorom a ďalšou hviezdou svetového jazzu, basistom Reubenom Rogersom koncom februára tohto roku v nahrávacom štúdiu v newyorskom Brooklyne.

"Prvý album som bral ako uvádzací, kde som sa predstavil poslucháčom. Tento nový album je podľa mňa trocha surovší, priamejší, nie je to vyslovene stredný jazzový prúd, mám pocit že je modernejší ako debut," doplnil hudobník.

Album predstavil Bugala v priebehu marca na koncertnom turné, v trojici s Martinom Valihorom a Štefanom "Pištom" Bartušom hrali v Košiciach, Žiline, Ružomberku, Trnave, Piešťanoch a Nitre. "Máme ho za sebou, tento bratislavský koncert je našim posledným vystúpením. Koncerty boli vypredané, mali vynikajúcu atmosféru, ľudia našu hudbu veľmi dobre prijali, čím som bol nadšený. Zároveň som bol rád tomu, že aj táto hudba, ktorá nie je úplne najľahšia, mala veľa ohlasov, že je to niečo nové. Napokon aj náš názov Michal Bugala New Trio získal týmto opodstatnenie," dodal na záver Bugala.

Michal Bugala - Y (ukážky z albumu)

Gitarista, skladateľ a producent Michal Bugala vyštudoval gitaru na Jazzovom Inštitúte Universität fur Musik und darstellende Kunst v Grazi. Je členom hudobných skupín FuseJazz, Juraj Griglák Company a Bass Inferno, Oskar Rózsa Partnership Unlimited, Martin Valihora Group či Marcel Palonder & Tango Ultimo. Príležitostne spoluúčinkuje aj so Slovenským komorným orchestrom v Žiline a s Trnavským komorným orchestrom.

Spolupracoval na albumoch speváčok a spevákov ako Anita Soul, Katarína Hasprová, Richard Müller, Robo Opatovský, Janko Lehotský, David Koller či Martin Chodúr. V závere roka 2008 založil vlastnú formáciu pod názvom Michal Bugala Group. Vo februári 2011 vydal debutový album s názvom 1st Touch, ktorý nahrával v New Yorku.

Zdroj: TASR
Foto: PR