Britská formácia zložená len zo ženského osadenstva pri svojej tvorbe nepoužíva žiadny nástroj. Napriek tomu dokáže svojským prevedením konkurovať nielen domácej undergroundovej scéne, ale aj širokému spektru popových interpretov a zbúrať pri tom mýty o dievčenských skupinách.

Pôvodne štvorica, dnes už pätica dievčat žijúcich v Londýne prináša nový víchor do sveta populárnej hudby. The Boxettes premyslene kombinujú prvky žánrov charakteristických pre zvuk mesta. Na ich prvom eponymnom EP spred dvoch rokov je možné cítiť soul, trip-hop, drum&bass, jazz, hip-hop, electro, world music a iné.

Nie je to však namixované akýmkoľvek schopným producentom za mixážnym pultom. Alyusha Chagrin, Kate Brown, Neo Joshua a Yvette Riby–Williams spolu so svetovou šampiónkou v beatboxe Belle "Bellatrix" Ehresmann si robia hudbu samy a vystačia si len so svojimi hlasmi a ústami.


"Multiinštrumentalistky", speváčky a beatboxerky spájajú v sebe školu ulice s jednou najprestížnejších hudobných škôl vo Veľkej Británii. Všetky totiž študovali jazz na Guildhall School of Music & Drama. Okrem iného vyvracajú aj tvrdenia o tom, že dievčenská skupina musí mať jednu schopnú speváčku so štyrmi či piatimi okrasami okolo seba.

Momentálne pracujú na svojom druhom EP s názvom No Strings. Nahrávka by mala vyjsť v máji, a tak ju môžu predstaviť aj návštevníkom nového festivalu BA City Beats 20. a 21. júna na Tyršovom nábreží v Bratislave, kde ich slovenskí fanúšikovia budú môcť prvýkrát vidieť naživo. Vstupenky na festival si môžete zadovážiť prostredníctvom služby Predpredaj.sk.

Vypočujte si novinku Puppet On A String z pripravovaného EP

Pozri, kto to robí            

Hoci The Boxettes vznikli v roku 2005, do povedomia ľudí sa začali dostávať až po šiestich rokoch tvorby. Ako píše britský denník Guardian, pri prepracovaných aranžmánoch je niekedy ťažké sledovať, ktorá z talentovaných členiek čo robí. Pre prehľad vám prinášame vizitku každej z nich.

Najvyššie tóny, zvuk sirény a kúsky z opery má na starosti Alyusha Chagrin. Inšpirovaná bola ikonami ako Michael Jackson, Queen, Beatles a Peter Gabriel. V súčasnosti obľubuje textársky vychytené speváčky Lanu Del Rey, Siu Furler a Rihannu. Možno je to aj preto, lebo medzi jej najobľúbenejšie činnosti patrí okrem varenia a jedenia práve skladanie piesní. Takto to krásnej Londýnčanke spieva osamote.


Opakom Alyushe je Neo Joshua. Tá má v kompetenciách nižšie položené tóny, ale tiež aj beatboxing a iné efekty. Inšpirovali ju Nina Simone, Donny Hathaway a John Coltrane, no obľubuje aj novšie anglické žánre ako trip-hop, grime a drum&bass. Keby nebola v skupine, kde sa cíti ako súčasťou rodiny, bola by inštalatérkou.

Korene Yvette Riby-Williams siahajú až do Ghany, odkiaľ pochádza jej celá rodina. Študovala jazz, a preto medzi svoje hudobné vzory radí okrem iných Ellu Fitzgerald, Kurta Ellinga alebo Kennyho Kirlanda. Paradoxne je však zaľúbená do súčasnej elektroniky ako je dubstep či drum&bass, nepohrdne ani tvorbou Skrillexa. To vysvetľuje aj jej "funkciu perkusii" v skupine The Boxettes. Na nej obľubuje možnosť precvičovania kdekoľvek a kedykoľvek bez toho, aby mali nejaký nástroj. Napríklad aj v práčovni.


Pravdepodobne jediná vokálna dievčenská skupina v modernej popovej kultúre, ktorá si dokáže sama napísať a zahrať aj hudbu, si pre seba uchmatla aj svetovo najlepšiu beatboxerku Belle "Bellatrix" Ehresmann. Ústa sa jej "nezastavili" už od pätnástich rokov, kedy prvýkrát uvidela beatbox v podaní svojho kamaráta. O päť rokov neskôr si už vydobyla titul šampiónky. Hudobne sa jej páčia umelci z obdobia Motownu, no nepohrdne ani svetovým folkom. 

Zatiaľ najnovšou členkou skupiny zostáva Kate Brown, ktorú dievčatá našli minulý rok. Preto ešte jej schopnosť nahrádzať syntetizátor nie je možné počuť na prvom EP. Jej vzory sú R&B speváčky ako Jazmine Sullivan, Beyoncé a Rihanna. Kate to poňala značne komerčne, keďže najradšej počúva práve veľké hitparádové hity. Miluje na ne tancovať a keby nerobila speváčku a "klávesáčku" v a cappella partičke, chcela by byť dídžejkou.


Autor: Marek Majzon (zdroje: independent.co.uk, theboxettes.co.uk)
Foto: Facebook.com/theBoxettes