Po kapelách The Orb a Danko Jones do line-upu nového letného mestského festivalu Bratislava City Beats pribudli dve nové zaujímavé mená. Dvojdňový festival na Tyršovom nábreží v júni obohatí elektronické duo Tosca z Viedne a ženská vokálna skupina The Boxettes z Londýna.

Vstupenky:  Predpredaj.sk

Pod názvom The Boxettes sa ukrýva pätica mladých žien - okrem štyroch šikovných Londýnčaniek je súčasťou skupiny aj Belle "Bellatrix" Ehresmann, ktorá je svetovou šampiónkou v beatboxe. The Boxettes tvoria hudbu bez nástrojov, teda a cappella, a úspešne sa im darí búrať stereotyp o dievčenských kapelách. Ich bizarný a netradičný pop vzniká len pomocou beatboxu, spevu a ďalších hlasových techník, a reflektuje vplyvy hip-hopu, drum&bassu, elektroniky či soulu.

V septembri 2011 vydali The Boxettes ešte v pôvodnom zložení debutové eponymné EP (počúvajte TU). Obsahuje štyri originálne skladby a tiež remix piesne Free od Masssa. Vystúpenie The Boxettes sľubuje originálny zážitok, pretože naživo má ich hudba obrovskú silu i energiu. "Rozmanitosť zvukov a komplexnosť skladieb je úžasná, a oči vám skáču z jednej na druhú, keď sa pokúšate zistiť, ktorá robí čo a ako," vyjadril sa britský The Guardian na margo ich koncertu. V súčasnosti pracujú na svojom druhom EP a čaká ich niekoľko koncertov doma v Británii aj v Európe.


Do Bratislavy v júni zavítajú aj naši viedenskí susedia. So špeciálnou vizuálnou šou predstaví projekt Tosca svoj nový album Odeon, ktorý vyšiel v tomto roku. O vizuálnu stránku vystúpenia sa postará projekt Ars Electronica Futurelab

Už je to skoro dvadsať rokov, odkedy spolu Richard DorfmeisterRupert Huber vytvorili Toscu. Spoznali sa ešte v škole, ale po nej sa ich hudobné cesty na niekoľko rokov rozišli. Richard istú dobu pôsobil v projekte Kruder & Dorfmeister s kamarátom Petrom Kruderom, no nikdy sa im nepodarilo vydať regulárny album. Aj to bol jeden z dôvodov, prečo vznikla Tosca - spoločný projekt producenta a pianistu. Ich albumy Opera (1996), Suzuki (1999), Dehli 9 (2002) a No Hassle (2010) sú považované za míľniky downtempa, no Richard a Rupert vo svojej tvorbe neobchádzajú ani chillout, trip-hop či ambient.


Najnovší album Odeon, ktorý vyšiel vo februári a nesie názov jedného z viedenských klubov, hostí vokalistov J.J. Jonesa či Sarah Callier a je o poznanie pochmúrnejší, ako jeho päť predchodcov. "Album je určite o niečo temnejší ako čokoľvek, čo sme doteraz urobili. Sú na ňom hlavne mužské vokály a je tam aj niekoľko náladovejších ambientných trackov, a tiež skladby s bluesovým nádychom," povedal o Odeone Rupert Huber.

Aj po dvoch dekádach je projekt Tosca vo vrcholnej forme a svoj výnimočný zvuk a audiovizuálnu šou predstaví slovenskému publiku v júni na Tyršovom nábreží.


Na prvom/nultom ročníku festivalu BA City Beats, ktorý sa uskutoční 20. a 21. júna v Bratislave, vystúpia aj The Orb a Danko Jones. Prečítajte si o nich viac

Vstupenky v štartovacej cene 39 eur sú v predaji prostredníctvom služby Predpredaj.sk. Všetky podrobnosti o podujatí nájdete čoskoro na stránke bacitybeats.sk.


Zdroj: PR
Foto: Facebook.com/theBoxettes

Súvisiaci interpreti: Tosca