RTVS pozýva všetkých priaznivcov hudby a slova k sledovaniu koncertu, v ktorom sa snúbi talent a genialita dvoch výnimočných predstaviteľov slovenskej kultúry. Jedinečný hudobný program prinesie posledné texty legendárneho Milana Lasicu, ktoré zhudobnil talentovaný Marián Čekovský. RTVS koncert odvysiela 1. apríla o 20:35 v televíznom vysielaní na Dvojke.

Diváci sa môžu tešiť na emocionálny zážitok plný nádherných piesní, kde každá nesie osobitý príbeh, inšpiráciu a odkaz. Hudobní hostia ako Ľubica Čekovská, Peter Lipa, Martin Valihora a sprievodná kapela pod taktovkou dirigenta Adriána Harvana zabezpečia, že pôjde o večer plný nezabudnuteľných hudobných momentov.

Program koncertu prinesie štrnásť piesní, z ktorých väčšinu skomponoval Marián Čekovský. Skladby Klaviristka a Šťastie (z filmu Rukojemník) sú z pera jeho nemenej talentovanej sestry Ľubice Čekovskej a koncert otvorí pieseň Sláva, ktorej hudba pochádza dokonca od otca súrodencov Čekovských. Marián aj po rokoch od jej vzniku cítil, že ideálne bude jej spojenie s textom Milana Lasicu.

Adrián Harvan, ktorý je bývalým spolužiakom Mariána Čekovského, všetkých štrnásť piesní zaranžoval pre orchester a na koncerte sa predstaví ako dirigent aj ako hráč na saxofóne. Koncert Lasica píše Čekovskému je oslavou života i tvorby a neplánuje byť patetickou spomienkou, ale živým prejavom umenia, ktoré prekračuje generácie.

Nesplnený sen o spoločnom koncerte

Príbeh, ktorý začal ako, žiaľ nesplnený, sen o spoločnom koncerte, sa teraz zmenil na večnú poctu Majstrovi. Pôvodne znel pracovný názov "Čekovský spieva Lasicu pod Lipou", no vzhľadom na okolnosti už k spoločnému koncertu nedošlo. Marián Čekovský postupne skladal hudbu a výsledkom je koncert s názvom Lasica píše Čekovskému, ktorý bol prvýkrát verejne predstavený v Dome umenia v Košiciach vo februári tohto roka. Záznam koncertu sa teraz dostáva na televízne obrazovky.

"Ľubica a ja sme boli ako keby adoptívne umelecké deti pána Milana Lasicu. Vždy nám dával najavo, že nám fandí v tom, čo robíme a že sa môžeme kedykoľvek spojiť. On miloval humor, lyriku a hlavne miloval život a všetko, čo urobil a čo povedal, si chcem pamätať. On bol náš umelecký tatko. Pri zhudobnení jeho textov som cítil neskutočnú zodpovednosť a na koncerte som mal aj trému," povedal Marián Čekovský tesne po skončení koncertu v Košiciach.

Pozvanie na koncert prijali aj manželka Milana Lasicu, pani Magda Vášáryová a dcéra Hana Lasicová. "Som neskutočne dojatá a nadšená. Marián s Ľubicou vedia uchopiť humor môjho otca, ktorý nebol sentimentálny, ale vedel vyjadriť vážne témy s takým nadhľadom a vtipom. Hudba k textom ma chytila za srdce a to nie som hudobníčka. Úžasný zážitok, pri ktorom som miestami mala pocit, že otec spieva skrz Mariána," vyjavila svoje pocity spisovateľka Hana Lasicová. Magda Vášáryová verí, že niektoré z piesní sa stanú rovnako populárne ako nesmrteľné Čerešne.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Ivana Zečevič. Správu sme upravili.