Dobrá hudba, atmosféra porozumenia a účinkujúci bez nároku na honorár vyjadria 5. júna na Hlavnom námestí v Bratislave podporu ľuďom so svalovou dystrofiou. Moderátorom koncertu bude opäť Roman Bomboš, ktorého hlas uvedie vystúpenia Saténových rúk, King Shaolin, Medial Banana, Muzičky či kapely Polemic.

Samotný Deň ľudí so svalovou dystrofiou, ktorý pripadá na 8. júna, sa bude konať v približne 60 slovenských mestách a obciach, kde budú členovia Organizácie muskulárnych dystrofikov (OMD) v SR rozdávať belasé motýliky a informačné letáky o dôsledkoch svalovej dystrofie a o spôsoboch, ako je možné podporiť verejnú zbierku. Hlavný stan akcie bude na bratislavskom Námestí SNP, od 13.00 do 19.00, kde bude pripravený moderovaný športovo - hudobný program.

Tohtoročnú kampaň opäť podporia známe osobnosti vyzdobené belasými motýlikmi z dielne Katky Blaško Švecovej. Prostredníctvom sociálnych sietí budú vyzývať na podporu kampane svojich priaznivcov. V minulých rokoch nás takto podporili napr. Selassie, Adela a Sajfa, Korben Dallas, Horkýže Slíže, Sima Martausová, Marek Hamšík, Bekim, Lukáš Latinák a ďalší.

Cieľom kampane Belasý motýľ je informovať verejnosť o dôsledkoch ochorenia svalová dystrofia, ale aj iných nervovo-svalových ochorení a získavať finančné prostriedky na doplatky za kompenzačné pomôcky pre ľudí, ktorí s týmto ochorením žijú. Svalová dystrofia je ochorenie svalov celého tela, spôsobuje bezvládnosť, odkázanosť na pomoc druhej osoby a rôzne pomôcky. Ochorenie je nevyliečiteľné a má postupne sa zhoršujúci priebeh, ktorý sa nedá zastaviť. Postihuje deti aj dospelých. Najťažšie štádiá ochorenia spôsobujú odkázanosť na dýchanie pomocou umelej pľúcnej ventilácie v domácom prostredí. Motýľ je svojou krehkosťou aj túžbou po slobodnom pohybe symbolom ľudí so svalovou dystrofiou.

Program na Hlavnom námestí v Bratislave:
16:00 - Rytmika /bubnová škola/
16:20 - Sestričky Notičky
17:15 - King Shaolin
18:15 - Saténové ruky
19:20 - Medial Banana
20:20 – Muzička
21:20 - Polemic

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Jozef Blažek, koordinátor kampane Belasý motýľ 2018.

Súvisiaci interpreti: Polemic, Saténové ruky