V reakciách na prvé dva ročníky Grape festivalu patrilo medzi najčastejšie témy jeho porovnávanie s Pohodou. Tomu sa organizátori úspešného podujatia, ktoré sa okamžite stalo príjemným spestrením slovenskej "festivalovej mapy", nikdy príliš nebránili - najväčší a v zahraničí naoceňovanejší festival bol pre nich na začiatku dobrým vzorom.

Predovšetkým vďaka pestrému programu s headlinermi, ktorí patria medzi špičku takzvanej alternatívnej scény, ale aj vďaka dôrazu na kvalitnú organizáciu, pohodlie a festivalové služby sa tak Grape medzi mnohými fanúšikmi zapísal ako "malá Pohoda".

Medzi samotnými organizátormi oboch festivalov sú dlhoročné kamarátske vzťahy a o ich "spirituánej blízkosti" svedčilo na štvrtkovej tlačovej konferencii napríklad aj malé faux pas hovorcu nového generálneho partnera festivalu O2, ktorému "zlý škriatok" počas príhovoru vložil na jazyk namiesto "grejpu" meno bývalého partnera, ktorým bola predchádzajúce tri roky práve Pohoda.

Pri treťom ročníku, ktorý sa uskutoční 10. a 11. augusta na letisku v Piešťanoch, je však už úplne jasné, že Grape nechce byť len Pohoda v menšom a po úspešnom štarte ide ďalej vlastnou cestou. Tohtoročné novinky, ktorými sa od trenčianskeho festivalu ešte viac odlíši, prichádzajú v pravú chvíľu. Agentúra Pohoda už totiž má svoju vlastnú "malú Pohodu".

Prvý festival s dress codeom

Odvážnym krokom, ktorý nepochybne prispeje k výnimočnej atmosfére podujatia, je zámer zaviesť na festivale dress code, čiže predpísaný štýl oblečenia. Ten síce nebude povinný - majitelia vstupeniek sa samozrejme na festival dostanú, nech sú oblečení akokoľvek - no organizátori by boli radi, keby čo najviac ľudí dress code dodržalo. Už čoskoro na oficiálnych stránkach zverejnia tri témy, z ktorých si návštevníci budú môcť vybrať a prispôsobiť tomu svoje oblečenie.

Aktualizácia: Dress code nájdete TU, tém je nakoniec viac než tri.

Spoluorganizátor Juraj Podmanický od zavedenia dress codu očakáva, že už podľa fotiek z festivalu a oblečenia ľudí na nich bude ľahko identifikovateľné, že ide o Grape. Pre mladých ľudí, ktorí sú hlavnou cieľovou skupinou festivalu, je to zároveň príjemná forma zábavy. A v neposlednom rade môže dress code prispievať aj k budovaniu festivalovej komunity.

Milovníkov "crazy outfitov" určite poteší, že na festivale nebude chýbať Urban Market, ktorý je už jeho tradičnou súčasťou. Novinkou sú módne prehliadky mladých návrhárov v urban/street štýle. Kreativita mladých umelcov dostane priestor aj v interiéroch jednotlivých stageov. Jeden z krytých stanov podľa organizátorov ozdobia rekvizitami s motívom cencúľov, v krytom šapitó zase spravia mladí študenti VŠVU vnútornú "gotickú klenbu", ktorá priestor ozvláštni a zútulní nielen pre návštevníkov ale aj pre samotné kapely.

Z vizuálneho hľadiska bude zaujímavou novinkou na festivale aj vstupná brána medzi stanovým mestečkom a samotným areálom. Jej súčasťou bude rozhľadňa, z ktorej si návštevníci budú môcť vychutnať iný pohľad na festival. 

Bicykle, U-rampa aj streetball

Orientáciu na mladých Grape posilňuje aj pridaním športových sprievodných aktivít. Veľmi sympatickým krokom je podpora cyklistickej dopravy - fanúšikovia môžu prísť na festival na svojich bicykloch, ktoré im organizátori vo vyhradenej zóne nielen postrážia, ale vďaka spolupráci s bratislavským obchodom Modrofúz na požiadanie aj zdarma skontrolujú alebo opravia.

Organizátori odhadujú, že na festivale bude 450 až 500 bicyklov. Ako prezradil Juraj Podmanický, na sobotu doobeda je naplánovaný cyklovýlet k vodnej nádrži Sĺňava. "Bude to organizovaný pelotón, ktorý pôjde po celých Piešťanoch až na Sĺňavu, kde sa ľudia okúpu, osviežia a potom sa na bicykloch okolo jednej vrátia naspäť do areálu," uviedol.

Podpora bicyklov na Grape je zameraná najmä na ľudí z okolia Piešťan, ktoré sú podľa Podmanického cyklistickým mestom, no hlavný organizátor Ján Trstenský pre Hudba.sk prezradil, že pre zdatnejších cyklistov sa chystá aj hromadný výjazd z Bratislavy. Ten organizuje Modrofúz a štartuje sa deň pred festivalom, teda vo štvrtok. Dodal, že kvôli sobotňajšiemu výletu na Sĺňavu uvažujú aj nad požičovňou bicyklov na festivale. Zatiaľ však nie je isté, či sa to podarí zrealizovať.

Možnosti športového vyžitia však cyklistikou nekončia - v areáli bude aj U-rampa a streetballové ihrisko s tribúnou, na ktorom sa uskutoční turnaj s účasťou slovenskej špičky. Profesionáli sa predvedú aj na spomínanej U-rampe, no obe športoviská budú počas festivalu dostupné i pre bežných návštevníkov.

Grape festival 2012 - TV spot

Malý festival s veľkými hviezdami

Okrem originálnych nápadov a sprievodných aktivít, zameraných najmä na mladú generáciu, je rozdiel oproti Pohode značný aj v prístupe k programu. Kým Michal Kaščák nemá rád slovo headliner a na Pohode vystupuje z množstva kapiel skutočne len málo takých, ktoré by si pod hlavným pódiom nenechala ujsť viac ako polovica návštevníkov, organizátorom Grapeu sa zatiaľ každý rok podarilo priniesť mená, ktoré inak ako headliner označiť nemožno.

Röyksopp, The Subways, Hurts, Interpol alebo Morcheeba sú mená, ktoré by sa nestratili ani na lineupoch väčších festivalov, no na Grape, ktorý sa s kapacitou 10-tisíc ľudí radí medzi malé festivaly, vyniknú ešte viac. A to aj napriek tomu, že zaujímavých zahraničných kapiel je z roka na rok viac, čo je podľa Juraja Podmanického znakom progresu.

Celkovo sa na štyroch hudobných pódiách predstaví približne 70 kapiel a interpretov, piaty stage bude venovaný filmovým projekciám a prednáškam. Najväčšou hviezdou je spomínaná britská kapela Morcheeba, ktorá vystúpi v sobotu 11. augusta. Jej účasť na piešťanskom festivale je o to výnimočnejšia, že toto leto formácia takmer nekoncertuje. V auguste je koncert na Grape jediným a v júli vystúpila iba na švajčiarskom Live At Sunset Festivale. Zároveň pôjde o slovenskú premiéru v pôvodnej zostave so speváčkou Skye Edwards.

Veľkým lákadlom sobotného programu je aj londýnsky raper, spevák a producent Example. Na scéne prerazil s albumom Won't Go Quietly (2010), na ktorom sa posunul smerom k elektronickej hudbe. Jedným z vrcholov v rámci tanečnej hudby bude aj vystúpenie formácie Modestep.

Úvodný deň festivalu ovládnu najmä gitarovky. Vrátia sa The Subways, ktorí už hrali na premiérovom ročníku aj vlani na samostatnom koncerte v Bratislave. "Už ich berieme ako takú našu domácu kapelu a sme veľmi radi, že vyslovene chceli hrať u nás, je to pre nás veľká pocta," uviedol Trstenský počas tlačovej konferencie. V piatok sa predstaví aj britské duo Blood Red Shoes či talianska elektronicko-rocková formácia The Bloody Beetroots.

Jedným z najväčších prekvapení festivalu by mohla byť kapela Wolf Gang. Jej účasť bola potvrdená medzi prvými ešte na jeseň, no medzitým zaznamenala viacero úspechov - momentálne je napríklad predkapelou na americkom turné Coldplay. Wolf Gang organizátorov očarili na koncerte Naked & Famous vo Viedni, kde vraj ako predkapela predviedli "o triedu lepší koncert" ako hlavná hviezda. "Hneď na tom koncerte sme sa s kapelou stretli, spýtali sme sa ich, či v lete budú hrať na festivaloch a už v novembri sme ich mali potvrdených," prezradil Trstenský pre Hudba.sk.

Prehliadka českej scény aj rozlúčkový koncert Noisecut

Spomedzi domácich festivalov robí Grape fanúšikom asi najväčšiu službu v predstavovaní zaujímavých a neokukaných kapiel zo susedného Česka. Tento rok to budú napríklad Make My Heart Explode, Please The Trees, Notes From Prague, A Banquet, Airfare alebo Republic of Two. Zo známejších českých kapiel sa predstavia Charlie Straight, Tata Bojs, Skyline či Prago Union.

Z domácich kapiel sa organizátori najviac tešia na Le Payaco, výnimočným však bude najmä avizovaný posledný koncert skupiny Noisecut, ktorej speváčka Bety Majerníková nedávno tragicky zahynula pri autonehode.

V spolupráci s Metoo.sk organizátori pripravujú aj streamovanie niektorých koncertov pre tých, ktorí sa festivalu nemôžu zúčastniť.

Všetky podrobnosti o Grape festivale 2012 nájdete na oficiálnych stránkach www.grapefestival.sk a www.fb.com/grapefest.

Autor: Patrik Marflák
Foto: Igor Daniš - archív Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Morcheeba