Najobľúbenejšou športovou piesňou ľudí z britského hudobného priemyslu je Jump od americkej rockovej skupiny Van Halen. Vyplýva to z prieskumu organizácie Performing Rights Society (PRS) for Music, ktorá združuje skladateľov, textárov a hudobných publicistov.

Prieskum urobili u svojich členov pri príležitosti olympijských hier, ktoré dnes večer v Londýne oficiálne odštartujú otváracím ceremoniálom.

Skladba Jump po prvý raz vyšla v januári 1984 a nachádzala sa na albume 1984 (1984). Pre Van Halen to bol jediný singel, s ktorými sa dostali na čelo amerického rebríčka Billboard Hot 100. Na tohtoročnom comebackovom turné ho skupina hrala vždy ako poslednú skladbu zo setlistu.

Na druhej priečke v prieskume skončila pieseň Start Me Up od Rolling Stones a na trojke Higher & Higher od nežijúceho detroitského speváka Jackieho Wilsona. V prvej päťke je aj pieseň Gold od Spandau Ballet a Thriller od Michaela Jacksona.

Do prvej desiatky sa dostali ešte Wake Me Up Before You Go-Go od Wham!, The Winner Takes It All od ABBA, menej známa Silver Machine od Hawkwind, We Are the Champions od Queen a Shine od Take That.

"Sme veľmi nadšení z olympijských hier, kde má hudba už tradične svoje miesto - tak pre divákov ako i pre súťažiacich," uviedol riaditeľ PRS for Music Guy Fletcher, ktorého obľúbenou športovou piesňou je Gold od Spandau Ballet. 

Top 20 športových piesní podľa členov britskej organizácie PRS for Music:

1. Jump - Van Halen
2. Start Me Up - Rolling Stones
3. Higher & Higher - Jackie Wilson
4. Gold - Spandau Ballet
5. Thriller - Michael Jackson
6. Wake Me Up Before You Go-Go - Wham!
7. The Winner Takes It All - ABBA
8. Silver Machine - Hawkwind
9. We Are the Champions - Queen
10. Shine - Take That
11. Tracks of My Tears - Smokey Robinson
12. The Long & Winding Road - The Beatles
13. Eye of the Tiger - Survivor
14. Simply the Best - Tina Turner
15. Jump Around - House of Pain
16. Gonna Fly Now - tematická skladba z filmu Rocky
17. Another One Bites The Dust - Queen
18. Don't Stop Believin' - Journey
19. Chariots of Fire - titulná skladba z filmu Ohnivé vozy
20. We Will Rock You - Queen

Zdroj: SITA
Foto: Facebook.com/VanHalen

Súvisiaci interpreti: The Rolling Stones, Van Halen