Začiatkom septembra sa v Skalici konala súťaž s názvom Slovakian Blues Challenge. Jej víťazi každoročne postupujú na medzinárodnú úroveň do súťaže European Blues Challenge, ktorú organizuje Európska bluesová únia. V uplynulých rokoch v nej Slovensko zastupovali Jerguš Oravec, Juraj Schweigert či Slovak Blues Project.

Tohtoročným víťazom je širšej verejnosti zatiaľ pomerne neznáma kapela Kiero Grande. Pochádza z Veľkého Kýru (južne od Nitry) a na slovenskej scéne pôsobí už vyše 10 rokov. Jej hudbu už počuli aj návštevníci festivalov Sziget v Maďarsku, bratislavského Livin' Blues, Sitno Blues či Blues Aperitív v Českej republike. Medzi najväčšie inšpirácie a hudobných hrdinov talentovaných hudobníkov patria Johnny Winter, Jimi Hendrix a Eric Clapton, no ovplyvňuje ich aj jazz, metal či cigánska kultúra. 

V roku 2016 kapela nahrala svoj prvý oficiálny album pod názvom Unorthodox, ktorý vydala vlastným nákladom. Názov albumu korešponduje s neortodoxným prístupom kapely k bluesu, či skôr blues rocku. Nahrávka dostala skvelú recenziu v renomovanom poľskom časopise Twój Blues aj na domácich stránkach Slovakblues.sk a Bluesmusic.sk, kde o kapele veľmi pozitívne napísal veterán slovenskej bluesovej scény Bonzo Radványi. 

Kiero Grande budú vďaka víťazstvu na Slovakian Blues Challenge reprezentovať Slovensko v nórskom meste Hell (anglicky peklo), kde sa v termíne od 15. do 18. marca 2018 uskutoční prestížna súťažná prehliadka European Blues Challenge.

"Keď sme si vypočuli verdikt poroty, ostal som úprimne v šoku. Asi prvýkrát v živote mi nenapadla žiadna blbosť, ktorú by som trepol... Ba nenapadlo mi vôbec nič. Sme nesmierne radi a je to veľká česť, že sme dostali túto šancu ukázať aj zvyšku Európy, čo tu na Slovensku máme," hovorí frontman skupiny, spevák a gitarista Ady Kelemen. Jeho spoluhráčmi sú Robi Gajdošík na basgitare a Vojtech Száraz na bicích nástrojoch. Marec 2018 je síce ešte ďaleko, no už teraz môžete kapelu podporiť a povzbudiť účasťou na jej koncertoch.

Viac informácií o skupine Kiero Grande nájdete na Bandzone či na Facebooku.


Text: Hudba.sk (zdroj: Ady Kelemen z Kiero Grande + Bluesmusic.sk)
Foto: Peter Čimbora