Už o dva týždne, v piatok 11. októbra, sa v Bratislave opäť uskutoční jedno z najpopulárnejších tanečných podujatí, ktoré spája všetky generácie. Táto jedinečná udalosť, ktorej história sa píše od 90. rokov, je zároveň aj súbojom dvoch svetoznámych jazzových orchestrov - Bratislava Hot Serenaders a Melody Makers Ondřeja Havelku.

Starej Tržnici v Bratislave, ktorá sa stala po rokoch Swingových bálov v Pezinku, Trenčianskych Tepliciach a hoteli Carlton v Bratislave stálou scénou tohto duelu, predstavia obe zoskupenia to najlepšie z obdobia svetovej i česko-slovenskej éry swingu a tanečnej hudby. Každoročne vypredaná tančiareň roztancuje takmer tisícku návštevníkov už 11. októbra.

SÚŤAŽ: Lístky na Veľký tanečný večer 2019 môžete vyhrať na našom Facebooku.

Novinkou je tanečný workshop

Ako novinku pre všetkých tancachtivých si orchester Bratislava Hot Serenaders (B.H.S.) ako organizátor akcie pripravil v spolupráci s Bratislavskou tanečnou školou B-Swing tanečný workshop swingových tancov. Tanečné lekcie sú síce súčasťou tanečných večerov po dlhé roky, ale tentokrát si páni Kubriczký z B-Swingu a Stančík z B.H.S. po tvorivej diskusii povedali, že chcú návštevníkom dopriať viac času na výučbu. Doteraz boli lekcie krátke, len medzi tanečnými kolami, ale tento rok je workshop naplánovaný od 18:30 až na 45 minút, teda pred oficiálnym štartom večera o 19:30.


B.H.S. sú už hudobní matadori hudobnej scény, ktorí svojím obsadením na Slovensku ako jediní spĺňajú parametre klasického jazzového orchestra. Počas dlhých rokoh svojho pôsobenia sa už stali pravidelným "inventárom" koncertných sál a festivalov v Spojenom kráľovstve, a v januári 2020 vyrážajú opäť na turné do Ruskej federácie a Bieloruska. Okrem vernej interpretácie skladieb americkej proveniencie 20. rokov, sú ich stálym repertoárom aj skladby slovenského medzivojnového obdobia.

Práve záujem zahraničného publika o domácu tvorbu viedol v roku 2016 k vydaniu rýdzo slovenského albumu pod názvom Ja vodku rád pijem. V roku 2018 vydal orchester už svoj 11. album s názvom I Like That, tentokrát venovaný repertoáru orchestra Jeana Goldketta. Orchester má aktuálne 20 členov: 15 hudobníkov, spevákov Miloša Stančíka a Jozefa Kuriľáka, a ženské vokálne trio Serenaders Sisters.


Ondřej Havelka a jeho Melody Makers disponujú širokým repertoárom známych skladieb populárnej hudby z obdobia raného a vrcholného swingu od začiatku 30. rokov. Orchester 14 hudobníkov vedie ich líder, ktorý jazzom a swingom z obdobia medzi dvoma svetovými vojnami žije od svojich študentských čias. 


Veľký tanečný večer, ktorý je koncertným i tanečným zážitkom, zrkadlí americkú tradíciu 20. a 30. rokov, v rámci ktorej bolo ku koncu sezóny zvykom usporiadať súboj orchestrov, tzv. Big Band Battle. Na tomto súboji sa zúčastnil víťazný orchester z predošlého roku a jeho vyzývateľ - orchester, ktorý sa o tento angažmán uchádzal v nadchádzajúcej sezóne. Obe telesá sa striedali pri hraní tanečných kôl po celý večer. Ten nakoniec vyvrcholil súbojom piesní súťažiacich orchestrov. Samozrejme, big band ktorý zožal najväčší úspech, získal angažmán na ďalší rok.

Veľký tanečný večer sa v Starej tržnici prvýkrát konal v marci 2015 (reportáž), no od nasledujúceho roka sa stal tradičným termínom október. Nenechajte si ujsť jeho ďalšie vydanie už 11. októbra o 19:30! Všetky podrobnosti nájdete na Facebook evente.

Veľký tanečný večer 2019 Zdroj: PR

Redakciu Hudba.sk za organizátorov podujatia informoval Matej Šálek. Tlačovú správu sme upravili.