Za ostatný týždeň sa zrodilo netradične veľa coverov. Najviac ma však zaujal jeden. Whole Lotta Love v podaní frontmana Nickelback. Vážne. Mimo magnetu vás však čaká mnoho inšpiratívnych tónov a melódí. Neprepínajte. Vážne!

Magnet týždňa

Nemám rád covery. A nenávidím, keď niekto robí covery legendárnych skladieb. Do tejto kategórie rozhodne spadá aj Whole Lotta Love od Led Zeppelin. No a keď som videl, že sa oň postaral Chad KroegerNickelback, myslel som, že niečo rozbijem. O to väčšie bolo moje prekvapenie, keď som si predmetnú skladbu vypočul. Celkom mi padla sánka. (pm)


Celkom zaujímavo znie aj Breaking the Law od Judas Priest v temnejšej a tvrdšej verzii od Arch Enemy. Vypočuť si ju môžete na stránke Metal Insider. (pm)

A ešte jeden – nie úplne tradičný. Duality od Slipknot v podaní The Lounge Kittens. (pm)


Šroty týždňa

Robiť interview ožratý nie je úplne najlepší nápad. Ale v prípade Phila Anselma je to asi trochu lepšie, ako keď je triezvy a nudný. (pm)


Americká technicko-death metalová mlátička The Faceless sa pomaly ale isto zvnútra rozpadá. Po februárovom odchode gitaristu Wesa Haucha, teraz odišli basák Evan Brewer a bubeník Alex Rudinger. Vo svojej kariére uprednostnili radšej vlastné projekty. (ak)


Týždeň ušami Rudiho Rusa
(viac vždy v pondelok o 22:00 na Rádiu_FM v relácii Headbanger_FM)

Týždeň v znamení nového albumu od Slipknot. Pripravujem sa na pondelkový večer, mám k dispozícii rozhovor s Coreym Taylorom a medzitým sa mi podarilo spojiť aj s človekom, ktorý má na svedomí mastering novinky .5: The Grey Chapter. Vlado Meller, rodák z Košíc, od roku 1968 pôsobiaci v Spojených štátoch, jeho prácu môžete počuť na albumoch takých hviezd ako Pink Floyd, Johnny Cash, Metallica, Beastie Boys, Rage Against The Machine a viacerých iných. Dal mi na seba číslo, snáď sa v pondelok ráno podarí celý rozhovor.


Ak by ste dostali chuť na poriadne deathmetalové mäso, skúste novinku od Abysmal Dawn.


Toto budem počúvať v nasledujúcich dňoch veľmi často. Machri z Britských ostrovov opäť raz vo výnimočnej forme.


Nový album od slovenských Holotropic je naozaj inšpiratívne dielo. Zvukovo aj vizuálne veľmi pekne dotiahnutá práca. Takto o nej páni porozprávali v Rádiu_FM.

Novinky

Ešte raz pripomíname, že už 8. novembra zahrajú v trenčianskom Lúči symfonickí metalisti Xandria. Určite si to nenechajte ujsť. Lístky môžete kúpiť na Predpredaj.sk. (pm)

7. novembra vystúpi v Bratislave Tarja Turunen, ktorú netreba nikomu predstavovať. Pre fanúšikov nakrútila pozdrav, v ktorom mala trošku problém nevysloviť "Slovenian" namiesto "Slovakian". Na to, že sme pre všetkých Slovenia a na koncertoch sa nám prihovárajú po poľsky sme si už ale zvykli. (ak)


The Feast and the Famine je ďalší našlapaný song z prichádzajúceho albumu Sonic Highways od rockerov Foo Fighters. Na rozdiel od prvej predstavenej skladby je to pre kapelu trochu tradičnejšia vec s výbornou energiou. (pm)


Cavalera Conspiracy to u nás minulý týždeň s pesničkou Babylonian Pandemonium dotiahli až na magnet týždňa. Tentokrát k nemu pridali aj video a vy si tak môžete vychutnať, ako to vyzerá na ich koncertoch. Verím, že sa na jednu šou zastavia aj niekde v okolí. (pm)


Smashing Pumpkins
nie sú veľmi hard, ani heavy (až na niektoré ich počiny, ktoré sú fakt dobré). Ani ich nový song Being Beige do tejto kategórie nezapadá, aj keď zvukom je pre kapelu dosť typický. Zaujímavosťou je, že za bicie si sadol Tommy Lee. PS: len mne ten úvod pripomína jednu patetickú skladbu od kapely Plagiátor? (pm)



Cez víkend sa na festivale Knotfest prvýkrát predstavil Slipknot v novej zostave. Ak ste zvedavý, ako im to išlo, klikajte nižšie. (ak vám nepôjde zvuk, skúste neskôr – miestami je s tým problém) (pm)


Dnes (pondelok) vychádza očakávaná novinka Devina Townsenda, dvojalbum zvaný Z2. Pozostáva z albumu Sky Blue vydaného pod hlavičkou The Devin Townsend Project a tiež z jeho sólovej dosky Dark Matters, pokračujúcej v koncepte o mimozemšťanovi Ziltoidovi, ktorého prvý diel vyšiel pred siedmimi rokmi. A prvé tóny, ktoré na albume budete počuť, patria songu Rejoice, ktorý bol zverejnený uplynulý týždeň. (ak)


Neskutočne vydarená skladba vyšla zo stajne Angličanov Haken. Mladučká londýnska kapela, ktorá vznikla v roku 2007 si berie to najlepšie z Dream Theater, Pain of Salvation či djentovej scény a spája to do unikátneho mixu, ktorý baví. Dvadsaťminútovka zvaná Crystallised sa nachádza na Epčku Restoration, ktoré vychádza taktiež dnes. Na skladbe mimochodom hosťoval Mike Portnoy. Odkedy bola zverejnená, počúvam ju stále dokola. Klikajte sem. Páči sa i vám? (ak)

Gitarista mystických Tool, ktorí absolútne neriešia trendy, neprispôsobujú sa publiku a nepoznajú dedlajny od vydavateľstiev, zverejnil na Instagrame spoločnú fotku muzikantov v štúdiu s hashtagom SmokeOnTheHorizon. Má "dym nad horizontom" indikovať koniec skladateľského procesu? Určite sa môžeme tešiť z prítomnosti Maynarda na fotografii. O kapele je totiž známe, že speváka ku komponovaniu prizvú, až keď je hudobná stránka hotová. Nádeje všetkých, ktorí ironicky hovorili že na nový album Tool bude treba čakať 10 000 dní, teda znova ožívajú. (ak)

Progresívna pecka Soen zo Švédska vydala druhý song z albumu Tellurian pripraveného na 4. november. Elektrizujúci riff v úvode ihneď zaujme a nepustí. Skladba Kuraman opäť indikuje vynikajúcu nahrávku a osobne sa neviem dočkať. Počúvajte na tomto odkaze služby Deezer. (ak)

All hail norsk black metal! Severskí zlosynovia Taake debutovali novú skladbu. Tri roky po poslednej nahrávke Noregs Vaapen vyjde ich nový album Stridens Hus a to presne 12. decembra. Vypočujte si pod textom vypaľovačku Det Fins En Prins. (ak)



A z Nórska pochádzajú aj Einherjer, ktorí sa radia skôr k vlne viking metalu. Nový song, ktorý oklipovali, môže byť soundtrackom pre veľmi tvrdú pivnú párty, kde rohy v rukách pretekajú zlatým mokom. V klipe nechýbajú prírodné inšpirácie a najmä les! Je to výborný bigbeat. (ak)


Príjemný popík na posluch na prvom rande produkujú chlapci z Bring Me the Horizon. Retro beatlesácky videoklip doplňujú náboženské obrady, chlpaté tváre a screen vykradnutý z hry Fallout. Zaujímavý obrazový mix podčiarkuje (relatívne) nezaujímavá hudba. Fanúšikovia kapely nech odpustia. (ak)


Minulý týždeň ma mimoriadne potešil stream celého albumu Inked in Blood od Obituary. Títo chlapíci ma snáď nikdy nesklamú. Poriadny death / thrash ako sa patrí. Určite skúste. Dostupný je na stránke Metalsucks. (pm)

Značne exaltovaní budete po zhliadnutí (a najmä vypočutí) novinky od kapely Exalt. Feed je výborný nákop na úvod týždňa. (pm)


A cenu za najkomplikovanejší názov skladby roka vyhráva – Decimation. No dobre, možno preháňam. Ale každý týždeň tu nemáme niečo, čo sa volá Devilish Domain Vortex in the Gloom of Wicked Ziggura.



Haluz týždňa

V Škandinávii je metal tak populárny, že je občas aj témou úplne bežných reklám. Napríklad na cukríky proti kašľu. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak), Rudi Rus (rr)
Foto: www.facebook.com/Nickelback

Súvisiaci interpreti: Nickelback, Tarja Turunen