Pomaly sa schyľuje k vydaniu šiesteho štúdiového albumu Taylor Swift. Nahrávku Reputation sprevádzajú single, ktorých videoklipy sú bohaté na skryté narážky a odkazy každému, kto speváčke kedysi ublížil. Po vrátenom údere pravdepodobne raperovi Kanye Westovi si teraz zobrala na paškál ďalšieho človeka - seba.

Odhalenie názvu a obalu albumu Reputation, ktorý vyjde celosvetovo už 10. novembra, nebolo žiadnym veľkým prekvapením. Okrem tváre Taylor Swift nesie aj písmo príznačné pre logo novín New York Times. Tematika najnovšieho materiálu po trojročnej odmlke je tak jasná - mediálne pranierovanie a reakcia 27-ročnej umelkyne.

Taylor 2049

Kým v klipe Look What You Made Me Do poskytla akési zhrnutie toho, čo všetko ju na vlastnom obraze v médiách štve, dnešná novinka ...Ready For it? je významovo stručnejšia. Na futuristickom vizuále plnom špeciálnych efektov pracovala so svojim dvorným tvorcom videoklipov Josephom Kahnom. Vezúc sa na aktuálnej vlne úspechu filmu Blade Runner 2049 z mladej Američanky najnovšie vytvoril kyborga zavretého v technologicky špičkovej klietke uprostred schátralého nákupného centra. Medzitým ju spoza skla "provokuje" stále tá istá modrooká blondínka v kapucni, kým sa obe naraz nedotknú skla. Taylor - kyborg je voľná, zatiaľ čo speváčka zo začiatku videa horí spolu s ostatnými robotmi.

Magazín Rolling Stone prišiel s trinástimi teóriami, ktoré by podľa neho mohli dekódovať videoklip pre širšie publikum než len speváčku samotnú. Fanúšikovia sledujúci kariéru autorky hitu Blank Space si však scénu s hi-tech klietkou môžu poľahky vysvetliť aj ako tlmenie energickej Taylor médiami. Prelom môže potom znamenať dotyk s minulosťou, pričom stará Taylor umiera, čo naznačuje aj v pilotnom singli z nadchádzajúceho CD. Video je zároveň v súlade aj s textom skladby. Speváčka v nej sľubuje svojmu zatiaľ súčasnému priateľovi Josephovi Alwynovi, že v ich vzťahu už bude naozaj nová.


Do dátumu vydania zostáva už len pár dní a fanúšikovia stále len hádajú názvy ďalších piesní. Swift pritom už propaguje aj tretí singel s názvom Gorgeous. Novinári z Rolling Stone sa domnievajú, že nápisy na stenách bunkra (UR Gorgeous, All Eyes On Us alebo I Love You In Secret či This Is Enough) sú časťou tracklistu. Stále otvorenou a realistickou možnosťou zostáva však aj to, že sa Taylor Swift zahráva s pozornosťou médií. 


Autor: Marek Majzon
Foto: Screenshot / Youtube.com

Súvisiaci interpreti: Taylor Swift