Vanessa Mae je medzinárodne uznávaná huslistka, ktorá spája vážnu hudbu s efektnou šou. Publikum zaujala svojimi precíznymi technikami a provokatívne a moderne znejúcou hrou, ktorou porušuje štandardné žánrové klasifikácie. Pôvodom singapurská virtuózka, ktorá dosiahla niekoľko miliónové predaje svojich albumov, má dnes 40 rokov.

Vanessa Mae Vanakorn Nicholson sa narodila sa 27. októbra 1978 v Singapure do rodiny thajského hoteliera a čínskej právničky. Manželstvo prešlo krízou a zakrátko sa rozpadlo. Matka sa neskôr vydala za britského advokáta Nicholsona, ktorý si dievča adoptoval. Dieťa tým získalo nielen jeho meno, ale aj britské občianstvo.
      
Už od detstva mala Vanessa Mae umelecké vlohy a rodičia jej talent usmerňovali a podporovali. Už ako trojročná hrala na klavír, ako 5-ročná začínala hrať na husle. Sólovo koncertovala už vo veku 10 rokov s Londýnskou filharmóniou o rok neskôr sa stala najmladšou žiačkou v histórii Kráľovskej akadémie hudby v Londýne. Vo veku 13 rokov bola ako najmladšia sólistka hrajúca Beethovenove a Čajkovského husľové koncerty zaznamenaná do Guinessovej knihy rekordov.
      
"Mojím idolom bol husľový virtuóz Jascha Heifetz a spomínam si na deň, keď zomrel, plakala som. Ovplyvnili ma aj ďalší umelci ako Prince - vždy som obdivovala jeho nenapodobiteľný štýl. Zostal pre mňa legendou," prezradila Vanessa Mae v jednom z nedávnych rozhovorov.

Vanessa Mae v Bratislave, 11.5.2017 Zdroj: Marko Erd

Profesionálny debut absolvovala na hudobnom festivale v Nemecku v roku 1988 s Londýnskym filharmonickým orchestrom. Svoj prvý album v popovom štýle vydala v roku 1995 s názvom The Violin Player. V roku 1996 bola v rámci ocenenia Brit Awards nominovaná v Spojenom kráľovstve na cenu Najlepšia umelkyňa. "V čase, keď sme sa dostali k nahrávaniu The Violin Player, som mala 16 rokov. Predalo sa tri a pol milióna albumov, čo je šialené pre album s husľami," podotkla Mae.

Pôvabná sólistka púta na seba pozornosť extravagantnými a honosnými vystúpeniami i osobitou hrou na sláčikovom nástroji. Klasika v jej prevedení znie moderne a netradične. Najčastejšie používa dva druhy huslí — akustické husle Guadagnini alebo elektrické husle Zeta Jazz. Guadagnini boli vyrobené v roku 1761. Vzácny hudobný nástroj jej zakúpili rodičia v aukci za 150.000 liber.     Vyskúšala si aj herectvo - napríklad v roku 2000 si zahrala vo filme Arabské noci v réžii Steva Barrona. Jej veľkou záľubou je alpské lyžovanie. Dokonca na zimných olympijských hrách v Soči v roku 2014 reprezentovala Thajsko v disciplíne obrovský slalom.

Na Slovensku so svojou šou vystúpila niekoľkokrát, naposledy 11. mája 2017 na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu. Do Bratislavy priviezla svoje obľúbené kúsky a zahrala aj niekoľko skladieb, ktoré hrá len pri vzácnych príležitostiach.

Zdroj: TASR (gbtimes.com, vanessamae.com), Hudba.sk edit
Foto: Last.fm/music/Vanessa-Mae

Súvisiaci interpreti: Vanessa Mae